2024. március 29., péntek

Vučić: Nem Belgrád a hibás

Nem a szerb fél a hibás, hogy hétfő este megszakadt a Belgrád–Pristina közötti brüsszeli párbeszéd, jelentette ki tegnap Aleksandar Vučić szerb kormányfő. Kiemelte, hogy Szerbia nem menekül a párbeszéd elől és mindig készen áll „új megoldásokat keresni”. A szerb kormányfő szerint azonban a párbeszédhez két fél kell, vagy valaki, aki az albán felet befolyásolni tudná arra, hogy hajlandóságot mutasson a párbeszédre.

– Olyan esetben azonban, amikor már szinte sikerült megmegegyezni, ahogyan hétfőn történt, majd pedig valaki hirtelen kihátrált a megegyezésből, a szerb fél nem tehető felelőssé – mondta Vučić.

A pristinai újságírók hétfői állításával kapcsolatban, miszerint azért szakadt meg a párbeszéd, mert Belgrád új követelményekkel állt elő, a szerb kormányfő annyit mondott, hogy „Pristinában mindig ezt állítják”.

– Még nem hallottam, hogy Edita Tahiri valami pozitívat mondott volna valaha. Nekem nem ilyen a modorom és nem fogok így beszélni, mert tárgyalnom kell ezekkel az emberekkel, de nyilvánvaló, hogy egyesek mindig visszaélnek ezzel – mondta a szerb kormányfő.

Szavai szerint ott, ahol ellentétek uralkodnak, ha valakinek nincs elég ereje ahhoz, hogy gazdasági reformokat hajtson végre és megoldja az országában levő gondokat, mindig könnyebb sovinizmusra és mások elleni gyűlöletre terelnie a szót.