2024. április 19., péntek

Letesztelhetjük, mennyire vagyunk korruptak

Korrupt világban élünk: korrupt a rendőr, korrupt a politikus, korrupt az orvos és korrupt a szomszéd is. De mi magunk mennyire vagyunk korruptak? A K-monitor tesztje 5 perc alatt kideríti, hogy a feddhetetlenség lovagjai vagyunk-e, vagy esetleg rugalmasabbak az erkölcseink, mint egy kínai szertornász ízületei.

A K-monitor közleménye szerint a teszt célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a korrupció nem milliós vagy milliárdos csúszópénzek elfogadásával kezdődik, hanem hétköznapi szociális magatartásunkban gyökerezik. Ebből következően a korrupció elleni küzdelem is többről szól, mint jogszabályok készítéséről vagy bűncselekmények felderítéséről. A teszt készítői szerint fontos, hogy megértsük: a korrupció nem valami távoli, megfoghatatlan jelenség, mindennapi döntéseink során is jelen van, és egyéni felelősségünk is, hogy tegyünk ellene.

A szociológusok közreműködésével összeállított K-Teszt 1-tól 5-ig osztályozza be a kitöltőket korrupciós hajlandóságuk szerint. Mivel a korrupciós hajlandóságnak nincs mértékegysége, így az osztályzatokat a többi kitöltő eredményeihez képest állapítják meg.

A teszt itt érhető el.