2024. március 28., csütörtök

Ellenzi az euró bevezetését a csehek nagy többsége

A csehek 69 százaléka ellenzi az euró bevezetését, míg 24 százaléka támogatja – derült ki a CVVM prágai akadémiai közvélemény-kutató intézet áprilisi felméréséből, amelynek eredményét szerdán hozták nyilvánosságra Prágában.

Az egy évvel ezelőtti hasonló felméréshez képest az euró bevezetését ellenzők aránya hét százalékponttal csökkent, míg a bevezetést támogatóké öttel emelkedett.

Az euró bevezetésének kérdése április végén került újra a cseh közvélemény érdeklődésének középpontjába, amikor a cseh kormány elfogadta az európai uniós politika távlati koncepcióját.

A koncepció öt kiemelt célt fogalmaz meg Csehország számára az EU-ban. Ezek egyike az euróövezeti csatlakozás.
- A kormány társadalmi vitát kezdeményez az euró bevezetésének hatásairól, hogy legkésőbb 2020-ban politikai döntés születhessen a csatlakozásról. Ha lehetséges, akkor viszont korábban - szögezte le már korábban Tomás Prouza, az európai ügyekért felelős államtitkár.

Milos Zeman államfő szintén szorgalmazza, hogy társadalmi vita kezdődjön a ügyben. Zeman szerint Csehországnak elemi érdeke, hogy minél hamarabb csatlakozhasson az euróövezethez.

A lakosság véleménye az euró bevezetéséről változó. Míg tíz évvel ezelőtt a csehek többsége támogatta az euró gyors bevezetését, 2005 és 2010 között a támogatók és az ellenzők aránya nagyjából kiegyenlített volt. 2010 után, elsősorban az euróövezetben kitört válság hatására, a csehek erősen euró ellenesek lettek. Két éve még a megkérdezettek 85 százaléka ellenezte a közös európai pénznem csehországi bevezetését. Azóta azonban az eurót támogatók aránya mérsékelten, de folyamatosan emelkedik. Mindezek ellenére a prágai sajtó azt írja, hogy az euróval szemben a csehek a legszkeptikusabbak az EU-ban.

Bohuslav Sobotka kormányfő szerint a belépés legkorábbi időpontja 2020 lehet. A miniszterelnök elismeri, hogy a kormánykoalíción belül sincs egyetértés a kérdésben.