2024. április 19., péntek

Egymilliárd dinár közműhálózat fejlesztésére

Huszonegy vajdasági községben építenek utakat, vízvezeték-rendszert és csatornahálózatot

Bojan Pajtić tartományi kormányfő és Nebojša Malenković, a Vajdasági Nagyberuházási Alap igazgatója közlekedési infrastruktúra-fejlesztési, vízellátási és vízvédelmi finanszírozási, valamint társfinanszírozási szerződéseket írt alá tegnap a helyi önkormányzatok képviselőivel. A pályázaton 994 247 888 dinárt osztottak ki. A kommunális infrastruktúra fejlesztésére 21 vajdasági önkormányzat – többek között Zombor, Pancsova, Szávaszentdemeter (Sremska Mitrovica), Törökkanizsa, Zenta, Palánka, Zsablya – részesült támogatásban.

A szerződések aláírásakor Bojan Pajtić kiemelte, hogy a szóban forgó beruházások 21 városban és községben teszik majd lehetővé a közlekedési infrastruktúra, vízvezetékrendszer és csatornahálózat kiépítését, illetve korszerűsítését.
– A tartományi kormány megközelítőleg egymilliárd dinárt irányozott elő erre a célra. A közelmúltban 64 településen sikerült felújítani a vízvezetékrendszert, 75 helységben pedig kiépült a csatornahálózat. Az elmúlt években 1700 kilométer útszakasz épült, továbbá, tető alá került az Újvidéki Egyetem Rektorátusának központi épülete, a Sürgősségi Központ, a Gyermekklinika, az egyetemista- és diákotthonok, és egyéb gazdasági, mezőgazdasági és művelődési épületek. Mindez azt tanúsítja, hogy Vajdaság vezetősége sokat fektetett a közműhálózat fejlesztésébe – hangsúlyozta a tartományi kormányfő.
Pajtić szerint a a közműhálózatba való beruházások hozzájárulnak a befektetők idevonzásához, a minőségibb életfeltételek megteremtéséhez és az építőipar fellendítéséhez. A tartományi kormányfő hozzátette, hogy szeretnék felhívni a helyi önkormányzatok figyelmét az európai uniós pénzforrások pályázásái lehetőségeire. Az elmúlt években a határon átnyúló, Szerbiának szánt uniós támogatási összegek 87 százalékát Vajdaságban használták fel – emlékeztetett Pajtić.
Nebojša Malenković a szerződések aláírását egy új befektetési hullám kezdetének nevezte.
– Az idén Vajdaság lesz Európa ezen részének a legnagyobb építkezési helyszíne. A most kiosztott eszközöknek köszönhetően több mint 23 kilométer utat, 23,4 kilométer csatornahálózatot, 13,4 kilométer vízvezetékrendszert építhetünk ki. A Vajdasági Nagyberuházási Alap és a helyi önkormányzatok közötti együttműködés a következő időszakban is a tartományi fejlődést szolgálja – hangsúlyozta Malenković.