2024. április 18., csütörtök

Ma kezdődik a cannes-i filmfesztivál

Ma kezdődik a 68. cannes-i filmfesztivál, amelynek hivatalos versenyprogramjában 19 alkotás - köztük Nemes Jeles László Saul fia című műve az egyetlen kelet-európai és az egyetlen elsőfilmként - versenyezhet az Arany Pálmáért.

A magyar versenyfilm világpremierje május 15-én lesz.
Negyvenhat év után ért ismét magyar rendezőt az a megtiszteltetés, hogy első játékfilmjével a cannes-i hivatalos versenyprogramban szerepelhet. Az auschwitzi Sonderkommando egyik elképzelt magyar rabjáról, Saul Auslanderről szóló, Budapesten forgatott film az Arany Kamera díjáért is versenyben van; az elismerés a seregszemle bármely programjában bemutatandó 26 első nagyjátékfilm között talál gazdára.

Mindkét díjat a május 24-i záróünnepségen adják át. A versenyprogram zsűrijének idén először két elnöke lesz, Joel és Ethan Coen amerikai rendezők, az Arany Kamera zsűrijének elnöke pedig Sabine Azéma francia színésznő lesz.
A fesztivál nemzetközi sztárok főszereplésével forgatott európai és ázsiai filmek versenyének ígérkezik.
A záróünnepségen Agnes Varda francia filmrendező munkásságát életműdíjjal jutalmazza a fesztivál. A 86 éves művész az első női alkotó, aki átveheti a legjelentősebb cannes-i elismerést.