2024. április 25., csütörtök

Német támogatásból fejlődik Palics

A nagykövet és küldöttsége járt Szabadkán – A Ludasi és Palicsi-tavakat menti meg a projektum

Wilhelm Heinz belgrádi német nagykövet vezetésével érkezett tegnap delegáció Szabadkára, ahol a KfW Német Fejlesztési Bank beruházásairól tájékozódtak. A Maglai Jenővel, Szabadka polgármesterével tartott megbeszélés után a polgármester kiemelte, a német állam egyike azoknak, amelyek a legjobban hozzájárulnak Szerbia fejlődéséhez, mind a vissza nem térítendő támogatások, mind a kedvező hitelek odaítélése által, továbbá a német beruházók jelenlétének köszönhetően.

– Az infrastrukturális fejlesztés is jelentős a KfW banknak köszönhetően, és reményeink szerint jövőre megkezdődhet a Ludast és Palicsot érintő jelentős beruházás. Szabadka mindig partner lesz az ilyen projektumokban, számítunk a segítségükre és tapasztalatukra – taglalta Maglai.

Wilhelm Heinz elmondta, két héttel ezelőtt is járt Szabadkán, és fontos lokációnak ítéli meg a várost a német beruházók szempontjából.

– Palics és Ludas természeti környezetének, a tavak állapotának javítása idegenforgalmi szempontból is nagyon jelentős. Szabadka gyönyörű város, nagy lehetőségekkel – hangsúlyozta a nagykövet.

A delegáció ellátogatott a Távfűtőművekbe, ahol a KfW bank egy 4,6 millió eurós beruházásban segíti a vállalatot, a mérőállomások cseréjét már augusztusban megkezdik. A KfW bank emellett a Ludasi és a Palicsi-tavak vízminőségének javításában is érdekelt, az erre irányuló tevékenységek jövő év végén kezdődhetnek meg. Ez tartalmazza majd a jelenlegi szennyvíztisztító-rendszer további fejlesztését, Palics település rákapcsolását a hálózatra, védelmi zónák létrehozását a tavak körül, Hajdújárás és Ludas települések szanitáris feltételeinek javítását is. Minderről a delegáció Michell Rohman úrral, a GIZ CIM szakértőjével beszélt a helyszínen, vagyis a Ludasi- és a Palicsi-tavaknál – mondta.