2024. április 25., csütörtök

Arabok építenék fel az óbecsei gyógyfürdőkomplexumot

Željko Sertić gazdasági miniszter és Bashir Abdul Magid Alghanem üzletember pénteken memorandumot írt alá a Tisza-parti létesítmény megépítéséről

Félmillió eurónyi közpénz elköltése és négyévi várakozás után ismét felcsillant a remény, hogy a gyógyfürdőkomplexum céljaira kifúrt kút nem marad parlagon, pénteken ugyanis a szerb kormány és Bashir Abdul Magid Alghanem arab befektető között memorandum született az óbecsei turisztikai létesítmények megépítéséről. A megállapodás szereplői Szerbia Köztársaság, a kuvajti Alghanim Nationl Co., az újvidéki Аrаb-invеst Rt. és Óbecse önkormányzata, tárgya pedig az a projektum, amelynek célja egy szállodákat, éttermeket, konferenciakapacitásokat, villákat, apartmanokat, kikötőt, kereskedelmi központot és más kísérő objektumokat tartalmazó gyógyfürdő- és idegenforgalmi központ kiépítése. A beruházás értéke 120 millió dollár, és a befektető a munkálatokkal szerb vállalatokat tervez megbízni.

Bashir Abdul Magid Alghanem sejk néhány nappal korábban el is látogatott Óbecsére, ahol kuvajti munkatársai az elmúlt egy évben már többször megfordultak. Vuk Radojević óbecsei polgármester szerint az arab cég más helyi beruházások iránt is érdeklődést mutatott, de mint elmondta, a kormány és az önkormányzat legfontosabb feladata most bizonyos telkek állami tulajdonának önkormányzati tulajdonba való átruházása lesz.

Óbecse 2012-ben kapta vissza 1935-ben megszerzett, majd a hetvenes években elvesztett fürdővárosi státusát – ennek viszont akkor lesz tényleges jelentősége, ha második nekifutásra valóban megvalósul a gyógyfürdő-beruházás a városban. Ilyen tervekről a korábbi hatalom idején is sokat lehetett hallani, magyar–szerb együttműködési megállapodás is született, sőt 2011 végén tartományi és helyi politikusok alá is írták a Vitalspa Kft. nevű vegyes vállalat megalakításáról szóló szerződést, de a választásokat követően a budapesti Aquaprofit Zrt. végül elállt befektetési szándékától.