2024. március 29., péntek

Színjátszás, barátkozás és tanulás

Nyolcadik alkalommal rendeztek gyermekszínjátszó találkozót Bácsfeketehegyen

Szombaton és vasárnap zajlott a VIII. Gyermekszínjátszó Műhelytalálkozó Bácsfeketehegyen. Az általános iskolás korosztálynak szánt találkozóra összesen 19 csoport érkezett Adáról, Bácsfeketehegyeről, Bácsgyulafalváról, Csantavérről, Gunarasról, Kuláról, Magyarkanizsáról, Magyarittabéról, Muzslyáról, Nagybecskerekről, Pádéról, Palicsról, Topolyáról, Zentáról és Zentagunarasról. Amint a szervezőktől megtudtuk, a találkozón egy középiskolás csoport is fellépett, bemutató jelleggel. A két napos történést ez alkalommal is a Vajdasági Magyar Drámapedagógiai Társaság és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szervezeték.

A találkozó úgymond verseny részében a csoportok bemutatták rövid színdarabjaikat, amiket szakzsűri értékelt. A zsűri összetétele minden évben változik, idén Hajós Zsuzsa színész-drámatanár (HU), Golden Dániel drámapedagógus, rendező (HU) és Kiss Anita magyartanár (SRB) adott átfogó, s útmutató jellegű értékelést az előadásokról. A csoportokat nem rangsorolták, mindössze kiválasztottak közülük egyet, amely Vajdaságot fogja képviselni Magyarországon a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozón. Az idei továbbjutó az adai Tizenkettő csoport, akik Janikovszky Éva: Ha én felnőtt volnék című darabját adták elő Göblös Csernai Edit rendezésében.

A találkozón résztvevő gyerekek amellett, hogy felléptek, műhelyfoglalkozásokon is részt vettek. Három ismert szakember foglalkozott velük: Hajvert Ákos Radnóti-díjas versmondó szövegmondásra tanította őket, Mezei Kinga Jászai-díjas színművész, rendező énekre, Táborosi Margaréta színművész, koreográfus pedig táncra. Hatvan fős csoportokban dolgoztak és találkozó ideje alatt elkészített produkciókat a nap végén bemutatták.

A VIII. Gyermekszínjátszó Műhelytalálkozó természetesen nem jöhetett volna létre támogatók nélkül, a rendezvényt szponzorálta a kulturális és tájékoztatási minisztérium, Kishegyes község önkormányzata, a bácsfeketehegyi helyi közösség, a Sat-Trakt cég, a Hegedűs Italbolt, az Aretol Hűtőház és az Agrokons. A szervezők azt is elmondták, hogy további két pályázat esetében várják az elbírálást.