2024. április 25., csütörtök

Fókuszban a magyar bábjátszás

Május 17-e és 22-e között 22. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál Szabadkán

Az idei Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál május 17-e és 22-e között zajlik Szabadkán, több helyszínen. A fesztivált tegnap Slobodan Marković fesztiváligazgató és szelektor, Ilija Tatić, a fesztivál végrehajtó produceri tevékenységét ellátó Szabadegyetem igazgatója és Ágoston Pribilla Valéria, a fesztiváltanács tagja, Szabadka polgármesterének művelődési ügyekkel megbízott tanácsadója mutatta be. Mint azt hallhattuk, az idén a magyar bábjátszás kerül középpontba, 100 év – 100 báb címmel kiállítás nyílik majd, de tanácskozásra is sor kerül.

Slobodan Marković szelektorként ezúttal 52 ország 201 előadásából választotta ki, 15 ország 18 produkcióját, amelyek helyet kapnak a versenyprogramban. Japán, indiai, mexikói, német, olasz, orosz, norvég, lengyel, román, görög, szlovén, horvát, montenegrói, valamint három szerbiai és egy magyarországi előadást tekinthetnek majd meg a nézők. Szerbiából a belgrádi Pinokio bábszínház és az újvidéki Ifjúsági Színház veszt részt a versenyen, a szabadkai Gyermekszínház a Hókirálynő című előadását mutatja be, Budapestről pedig az Inversedance – Fodor Zoltán Társulata, a Nemzeti Táncszínház és a Művészetek Palotája közös produkciója, a Fekete István regénye alapján készült Vuk című táncszínházi előadás érkezik. A versenyprogram 18-án veszi kezdetét, és három helyszínen zajlik: a szabadkai Gyermekszínházban, a Népszínház Jadran színpadán és a Kosztolányi Dezső Színházban. A fesztivál végeztével ezúttal is díjakat kapnak a nemzetközi összetételű zsűri által kihirdetett legjobb produkciók. A zsűrit színházi szakemberek – Wiesław Hejno (Lengyelország), Boris Goldovsky (Oroszország), Maja Lučić (Horvátország), Csató Kata (Magyarország) és Zoran Đerić (Szerbia) – alkotják.

A fesztiválnak idén is lesznek kísérőrendezvényei: nemzetközi fórumok, kiállítások, filmvetítések, műhelymunkák, könyvbemutatók és vendégszereplések. A rendezvény keretében átadják az életműdíjakat is, amelyet idén Pančo Pančev bolgár drámaíró és Minja Subota szerbiai zeneszerző vehetnek át.

A szervezők beszámoltak az idei költségvetésről is. Mint azt megtudhattuk, a köztársasági művelődési minisztérium 1 500 000 dinárt hagyott jóvá, ami ötven százalékkal több mint tavaly, de még mindig jelentősen kisebb a korábbi évekhez viszonyítva. A tartományi művelődési titkárságtól csaknem hárommillió dinár érkezett, ami néhány százalékkal kevesebb a tavalyi támogatáshoz mérten, viszont egy kiadvány fordítását és kiadását is támogatják. Legnagyobb mértékben Szabadka önkormányzata járult hozzá a fesztivál megvalósításához, 3 700 000 dinárral. A rendezvény létrejöttét ezúttal is támogatja a Vajdasági Színházi Múzeum, méghozzá 900 000 dinárral. Európai uniós hozzájárulás is érkezett 275 000 dináros értékben kiadványok nyomtatásához. Mindent összevetve az idei költségvetés 9 827 000 dinár, amivel a szervezők elégedettek, figyelembe véve országunk gazdasági helyzetét, hangsúlyozták azonban, hogy ez még mindig nem elég a fesztivál programjának gazdagításához. A színházak továbbra is legtöbb esetben saját forrásból szerzett pénzből érkeznek, és nem kapnak honoráriumot. A részvételhez való pénzügyi hozzájárulás hiányában és a fesztivál összetett financiális helyzete miatt olyan színházak mondták le a részvételüket, amelyek egyébként helyet kaptak volna a válogatásban, egyebek között kanadai, vietnami, dél-koreai és francia előadások maradtak így ki, de emiatt nem láthatjuk a fesztivál keretében az egri Harlekin Bábszínház A dzsungel könyve című produkcióját sem.