2024. április 26., péntek

Igen ritka fajokhoz tartozó majmokat loptak el egy francia állatkertből

Rendkívül ritka, kihalás fenyegette fajokhoz tartozó, részben a brazil állam tulajdonát képező majmokat loptak el ismeretlen tettesek egy francia állatkertből a hétvégén.

Vasárnapra virradó éjjel hatoltak be a tolvajok a közép-franciaországi Saint-Aignan-sur-Cer városában működő Beauval állatkertbe, ahonnan elloptak hét arany oroszlánmajmocskát (Leontopithecus rosalia) és hét ezüst selyemmajmot (Callithrix argentata) - közölte Rodolphe Delord igazgató.

A betörőknek jó helyismerettel kellett rendelkezniük. - Pontosan tudták, melyik állatokat vigyék magukkal. Az egyedek egy része egy nemzetközi tenyésztési programhoz tartozik, nem az állatkerthez: az arany oroszlánmajmocskák a brazil állam tulajdonában állnak - mutatott rá az igazgató.

A lopásról tájékoztatták a rendőrséget és az ország állatorvosait. - Feltétlenül, késedelem nélkül meg kell találnunk őket, nem szabad, hogy magántulajdonba vagy kereskedőkhöz kerüljenek. Olyan állatokról van szó, amelyeket igen nehéz táplálni, egyikük ráadásul sérült, neki állandó ápolásra van szüksége - magyarázta Delord.

Egy arany oroszlánmajmocskáért 5-10 ezer eurót (1,5-3 millió forint) is megadnak a feketepiacon.
Rejtély, hogyan tudták a tolvajok a ritka állatokat kicsempészni, hiszen az állatkertre nemcsak kamerarendszer, de biztonsági szolgálat is vigyáz éjjel-nappal.
Az ellopott majmokat országszerte keresi a francia rendőrség.