2024. április 20., szombat

Az igazi csillagok köztünk ragyognak

Bácskertesi, csantavéri és szabadkai diákok részvételével lezajlott a tehetségpontok szakmai napja
A tehetségnapon résztvevő bácskertesi, csantavéri és szabadkai  diákok, a műhelymunkák vezetőivel és De Negri Ibolyával  (Molnár Edvárd felvétele)

A tehetségnapon résztvevő bácskertesi, csantavéri és szabadkai diákok, a műhelymunkák vezetőivel és De Negri Ibolyával (Molnár Edvárd felvétele)

Csillagok, csillagok szépen ragyogjatok címmel tartották meg a tehetségpontok szakmai napját a csantavéri Hunyadi János Általános Iskolában. Három tehetségpont: a bácskertesi József Attila Általános Iskola, a szabadkai Talentum Tehetségműhely és a csantavéri iskola 16-16 diákja kapcsolódott be a műhelymunkákba. Ezt megelőzte az ünnepélyes megnyitó, amelyen színes, gazdag, színvonalas összeállítást láthattunk, hallhattunk. Fellépett a bácskertesi iskola fúvószenekara, a vendéglátó iskola diákjai népdalokkal, citeraszólóval, néptánccsokorral, szavalattal mutatkoztak be. De Negri Ibolya, a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács (VATT) elnöke arról szólt, e 3 tehetségpont diákjainak a találkozója nem csak a képességek, készségek fejlesztéséről, a hagyományok ápolásáról szól, hanem a barátkozásról is. Olyan tehetségpontok diákjait hívták meg, amelyekben a népművészet és a vizualitás kiemelt szerepet kap, illetve e területeken mutatnak a diákok figyelemre méltó képességeket, készségeket. Mint hangsúlyozta: a szervezők ezt a napot úgy álmodták meg, hogy a tanulás mellett a szórakozás, a barátságok elmélyítése is kiemelt szerepet kapjon.

Perpauer Attila, a Magyar Nemzeti Tanács oktatási bizottságának elnöke azt emelte ki, az MNT fontosnak tartja, hogy hagyományaink, kultúránk, tudásunk átadásával kapaszkodókat teremtsünk gyermekeinknek az életben. Ehhez Vajdaságban komoly lehetőségeink vannak. Intézményeink egy része tehetségpont is, és a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács felkarolja, szervezi ezt a munkát, kapcsolatot teremtve így az anyaországgal is. Nagyon fontos, hogy olyan értékeket teremtsünk – nemcsak anyagi, hanem szellemi téren is –, amelyek tartalmassá tudják tenni falvaink, városaink művelődési és oktatási életét. – Az igazi csillagok köztünk ragyognak – zárta köszöntőjét Perpauer Attila.

A műhelymunkák során a népdaléneklés terén Bakos Árpád népzenésztől, a házigazda iskola zenetanárától tanulhattak sokat a tanulók, a néptánccal kapcsolatos ismereteiket Brezovszki Roland, a Talentum Műhely elnöke és Brezovszki Tamara segítségével mélyíthették el, a nemezelés rejtelmeibe Lévay Zsófia vezette be a diákokat, akik önálló alkotásokat, a nap jelmondatával összhangban csillagokat is készítettek.

Borbély Jácint csantavéri diák és tanára, Bakos Árpád

Borbély Jácint csantavéri diák és tanára, Bakos Árpád

A diákok a délutáni záróműsorban mutatták be a tanultakat.

A szakmai tehetségnap szervezője a VATT volt, támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Nyitókép: A tehetségnapon résztvevő bácskertesi, csantavéri és szabadkai diákok, a műhelymunkák vezetőivel és De Negri Ibolyával (Molnár Edvárd felvétele)