2024. április 25., csütörtök

Százhatvan anyanyelvápoló Muzslyán

Megtartották a XV. Vajdasági Suliszínház Fesztivál elődöntőjét
Felvételünkön a díjazottak  (Kecskés István felvétele)

Felvételünkön a díjazottak (Kecskés István felvétele)

Tizenkét csoport 160 kisszínésze lépett fel a XV. Suliszínház Fesztivál szombaton megtartott muzslyai elődöntőjén. Ez volt az anyanyelvápolók eddigi legtömegesebb rendezvénye, amelyen bánáti és szerémségi diákok léptek fel, az óvodásoktól a nyolcadikosokig. A Petőfi Sándor MME székházába a helybéli kisszínészek mellett, Beodráról, Nezsényből, Módosról, Káptalanfalváról, Nagybecskerekről, Homokrévről, Bókáról, Magyarittabéről, Ürményházáról, Tamásfalváról és Maradékról érkeztek fellépők.

Nagy Margit, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének az elnöke, elmondta, hogy már az ilyen pillanatokért is érdemes volt másfél évtizeddel ezelőtt Takarics Róberttel együtt Erzsébetlakról útjára indítani a rendezvényt, amelynek legfőbb feladata az anyanyelv ápolása azokon a szórványtelepüléseken, ahol már nincs magyar oktatás.

Jódal Rózsa író a kezdeteitől követi a Suliszínház Fesztivált. Mint mondja, egyre jobb a szövegek megválasztása, a rendezés, de ennél is fontosabb, hogy a fellépők egyre szebben beszélik anyanyelvüket, annak ellenére is, hogy a diákok egy része olyan szórványtelepülésen él, ahol már nincs magyar oktatás.
A zsűri értékelése szerint a két legjobb előadást a Nagybecskereki Oktatási Központ Csipet-csapat nevű csoportja mutatta be, Lukács Gabriella rendezésében és a Magyarittabei Anyanyelvápolók nagycsoportja, akiket Petes Erzsébet készített fel. Ők majd fellépnek a Suliszínház Fesztivál csókai gálaműsorán. Elismerésben részesítettek négy kisszínészt is: a nagybecskereki Lukács Annát és Sarnyai Valentint, valamint a magyarittabei B. Varga Martinát és az ürményházi Móricz Dávidot.