2024. március 29., péntek

Csődöt jelentett a PIK Bečej

A birtok iránt eddig dán, orosz, svájci, magyarországi és arab emírségekbeli beruházók is érdeklődtek

Négy évig tartó csődeljárás után az Újvidéki Gazdasági Bíróság döntése értelmében pénteken kihirdették az óbecsei PIK Bečej Mezőgazdasági Kombinát csődjét.

Pavel Severinji csődbiztos szerint a csaknem 1400 dolgozónak nem kell féltenie a munkahelyét, mert a csőd bejelentésével a kombinát előtt új lehetőségek nyílnak meg, hiszen a vállalat képes eredményesen működni, és érdemes a PIK-be befektetnie egy potenciális beruházónak.

A dán Aminix igazgatója, Soren Jensen az Újvidéki Televíziónak adott nyilatkozatában elmondta, hogy már többször is komoly beruházási szándékkal látogattak el Óbecsére, és az Axton céggel, valamint a Fejlődő Országok Beruházási Alapjával alkotott konzorcium a következő öt évben 130 millió eurót kész áldozni a PIK fejlesztésére. A PIK iránt egyébként nem csak a dánok mutattak ez idáig érdeklődést, ugyanis Oroszországból, Svájcból, Magyarországról és az Egyesült Arab Emirátusokból is érkeztek potenciális beruházók Óbecsére. A vállalat értékét a szakértők 85 millió euróra becsülik, adóssága azonban 55 millió eurót tesz ki.

A gyors ügymenet kerékkötőjét a PIK azon peres ügyei képezik, amelyeket a vállalat az adósaival és az állammal szemben folytat, de tisztázatlan tulajdonosi viszonyok is terhelik a PIK helyzetét. Ez utóbbiak közé tartozik például a halastó és a Fantast Szálloda is – előbbi állami tulajdonban van, az utóbbi viszont, a vagyon-visszaszármaztatás után, minden valószínűség szerint a Matica srpskáé lesz, de az elmúlt években mindkettőbe sok pénzt fektetett a kombinát.

A PIK az idén is több mint 8000 hektár szántóföldet művelt meg, a felújított takarmánykeverő teljes kapacitással üzemel, és a Flora konzervgyár is felkészülten várja a borsó, a cékla, a csemegekukorica és a zöldbab friss termését. Severinji a Bečejski mozaiknak megerősítette, hogy az alkalmazottak továbbra is rendszeresen kapják a minimálbért meghaladó bérüket, és lesz pénz a túlóra és az éjszakai munka kifizetésére is.

Branislav Šekerović, a PIK önálló szakszervezetének elnöke érdeklődésünkre elmondta, hogy a dolgozók kezdeti aggodalmát a reménykedés váltotta fel, hiszen államilag ellenőrzött csődről van szó. Szerinte az eljárásban az egyik legfontosabb feladat az lesz, hogy a hitelezők bizottsága a cég egészére, és ne annak részeire tegyen külön-külön eladási javaslatot.