2024. április 20., szombat

Kiválóan programozó kisdiákok

Az adai általános iskola informatika-szakkörének tanulói az idei tanévben nagyszerűen teljesítettek a nemzetközi Neumann-versenyen
Burza Ralf, Volford Viktor és Barát Valentina

Burza Ralf, Volford Viktor és Barát Valentina

Világos Kornél informatikatanár már évek óta rendszeresen indít az adai Cseh Károly Általános Iskolában informatikai diákszakkört, amelynek tagjai hazai és nemzetközi informatikaversenyeken is indulnak. Az idei tanévben a szakkör három diákja kiváló eredmény ért el Szekszárdon a 2015. évi Neumann János Nemzetközi Tehetségkutató Programtermékversenyen. Volford Viktor és Burza Ralf nyolcadik osztályos tanulók a mobilapplikációk kategóriában a The Mole Hunt című közös munkájukkal végeztek az első helyen. Barát Valentina hetedikes tanuló a művészet kategóriában a Lovas lélek című filmmel második helyezett lett. A diákok felkészítő tanára, Világos dicsérte mindhárom adai diákot, akik kiváló eredményt értek el az erős nemzetközi mezőnyben, amelynek színvonalát a nagyszerű munkák mellett fémjelezte az is, hogy a zsűri elnöke dr. Zsákó László, az ELTE tanszékvezető egyetemi docense volt.

– A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégiumban megrendezett elődöntőben a nyolcadik osztályos Volford Viktor és Burza Ralf első helyezést értek el közös programjukkal. Ők csapatban indultak a mobilapplikációk kategóriában, mivel egy androidos programot készítettek, amely valójában egy játékprogram. A The Mole Hunt nevű programban egy kis vakondot kell nyakon csípned az ujjaddal a mobiltelefonod képernyőjét ütögetve. Szekszárdon átsorolták őket a játékprogramok kategóriába, amelyben az első helyen végeztek. A másik versenyzőnk, Barát Valentina hetedik osztályos tanuló, aki egyéni indulóként vett részt a versenyen a művészet kategóriában, amelyben második helyezett lett Zentán és Szekszárdon is. Az versenyen a Lovas lélek című filmmel vett részt. Ezt számítógépes művészetnek minősítették. A munkához egy vágóprogramot adtam a tanulónak, aki saját felvételekből dolgozott, filmeket és fényképet is felhasznált. A filmkészítés rövidebb időtartamú munka volt, amit a tanuló önállóan csinált meg. A verseny után néhány nappal Valentinával már nekifogtunk a következő évi pályamunkának, amellyel szeretnénk a jövő évi versenyen indulni. A játékprogram elkészítése több időt igényelt. A két fiú már tavaly októberben nekifogott a játékprogram elkészítésének, amit a mai napig fejlesztenek. Több mint féléves munkájuk van benne – közölte Világos Kornél.

Az informatika-szakkört nem túl sok diák látogatja. Évente két és nyolc fő között mozog a számuk, jelenleg négyen-öten vesznek részt a szakkör munkájában. Világos Kornél szerint megérte elindítani a szakkört, mert ha évente csak egy olyan diák is van, aki később a programozói szakmát választja, már akkor megérte. Emellett a szakkör arra is nagyon jó, hogy a diákok a pályaválasztás előtt rálássanak, hogy mit is jelent a programozói szakma.

– Minden évben vezetek informatikai szakkört, ahol főleg programozással foglalkozunk. Ezért inkább a hetedik és nyolcadik osztályos diákokkal foglalkozom, mert az ötödikes és hatodikos diákoknak nincs annyi alaptudásuk, hogy követni tudnák azt a tempót, amivel haladunk – magyarázta Világos Kornél. – Én nyitott vagyok arra, hogy mobilprogramozást készítsünk, vagy operációs rendszerekkel foglalkozzunk, vagy akár nyers programozással Pascalban, és akkor készüljünk a körzeti és a köztársasági programozói versenyre. A diákok döntik el, hogy őket mi érdekli, és abban a tanévben azzal foglalkozunk. A tavalyi és az idei tanévben a mobilalkalmazások voltak számukra érdekesek, mert ez modern és látványos.