2024. március 29., péntek

Macedóniában akár polgárháború is lehetséges

Németország aggodalommal figyeli a történéseket

A hétvégi kumanovói történések miatt sokan attól tartanak, hogy az események elszabadulnak, és akár újabb polgárháború törhet ki a térségben. Ezt a Deusche Welle rádiónak nyilatkozta Franz-Lothar Altmann, a bukaresti egyetem professzora. Mint kifejtette, Németországban komoly aggodalommal figyelik az eseményeket, de egyben csalódottak is a módszer miatt, ahogyan Skoplje kezeli a válságot.

A szakértő szerint az sem kizárható, hogy az események elszabadulnak az ellenőrzés alól és a válság kiterjedhet a környező országokra is.

„Az eddigiektől eltérően, az ami történik erősítheti a macedóniai albánoknál a szeparatizmust, ezért sem érthető, hogy az aktuális konzervatív kormány miért kockáztatja a társadalom és az állam dezintegrációját” – mondta Altmann. Szerinte a Nikola Gruevski vezette kormány autoritárius fellépése problémát jelent az ország számára és veszélyezteti annak viszonyát az EU-val is. Különösen Németország csalódott emiatt, mert Berlin a korábbi években sokat segítette Skopljét a NATO-hoz és az EU-hoz való közeledésben.

A Deutsche Welle arra is kitér, hogy nemrégiben Christine Althauser Németország macedóniai nagykövete is kritizálta a skopljei kormányt és azt mondta, lemondásokra számít. Altmann arra szólította fel Berlint és az EU-t, hogy komolyabban vegyenek részt a válság kezelésében.