2024. március 28., csütörtök

Több ezer embert evakuáltak a Fülöp-szigetekre lecsapó Noul tájfun miatt

Több mint 3800 embert evakuáltak a Fülöp-szigetek északi részén, Luzon szigetén a bőséges csapadékot és erős széllökéseket hozó Noul tájfun miatt. A természeti csapás legalább két halálos áldozatot szedett - közölték hétfőn a helyi hatóságok.

A tájékoztatás szerint Luzon szigetén - Cagayan és a szomszédos Isabela tartományokban - 3802 embert menekítettek biztonságos helyre. A két áldozatot halálos áramütés érte a Cagayan tartománybeli Mabanguc faluban. A tájfun több városban áramszünetet okozott.

Az Inquirer című helyi napilap beszámolója szerint a hatóságok nem számítanak a halottak számának emelkedésére a péntek óta bevezetett óvintézkedéseknek köszönhetően.

A Noul tájfun vasárnap csapott le a Fülöp-szigetek északi részén, és az előrejelzések szerint kedd reggelre hagyja el a szigetországot és halad tovább Tajvan felé. Hétfő reggel a széllökések óránkénti sebessége helyenként elérte a 195 kilométert, de az esti órákra már veszített erejéből.

A délkelet-ázsiai országot évente 15-20 tájfun éri el az általában júniustól novemberig tartó esős évszak idején. A legpusztítóbb ezek közül a Fülöp-szigetek középső részére 2013 novemberében lecsapó Haiyan tájfun volt, amely több mint 7300 ember életét követelte.