2024. március 29., péntek

„Tudomásul vette”

Nem osztják egymás álláspontját Aleksandar Vučić és a civil szervezetek vezetői

A civil szervezetek és a szerb kormányfő nem értenek egyet a szerbiai sajtó helyzetével, a jogállamisággal és Saša Janković köztársasági ombudsmannal kapcsolatban kialakult helyzet értékelésében, derült ki Aleksandar Vučić szerbiai kormányfő és néhány civil szervezet elnökének tárgyalását követően. A szerb kormányfő és a civil szervezetek a szerb kormány és a civil szektor közötti együttműködés előmozdításáról tárgyaltak. Dragan Popović, a belgrádi Emberi Jogok Háza civil szervezet elnökének beszámolója szerint a kormányfővel történt tárgyalás nyílt volt, azonban nem értettek egyet a fent említett témákkal kapcsolatban.

– A jogállamiságról, azon belül pedig a köztársasági ombudsman ügyéről beszélgetve aggodalmunknak adtunk hangot, a kormányfő viszont kijelentette, hogy bár más álláspontot képvisel, tudomásul vette szavainkat – mondta Popović.

Mint megjegyezte, a kormányfő szerint Saša Jankovićtyal szemben nem történik szervezett hajtóvadászat és az ombudsmant is kérdőre lehet vonni, míg a civil szervezetek szerint múltbeli adatokkal való visszaélés történik, csak azért, hogy hiteltelenné tegyék Janković személyét. Popović szerint a sajtóval kapcsolatban sem egyezett meg az álláspontjuk a kormányfővel.

– A kormányfő állítása szerint nem befolyásolják a sajtót. Szerintünk viszont a sajtó nagyon rossz helyzetben van és ezért legfőképp a végrehajtó hatalom a felelős – mondta a civil szervezet elnöke.

Szavai szerint a civil szervezetek képviselői azon véleményüknek adtak hangot, hogy kívánatos lenne, ha a civil szektor és az állam gyakrabban és jobban együtt tudna működni, a szerb kormányfő pedig kijelentette, hogy hamarosan más civil szervezetek képviselőivel is leül tárgyalni.

A tárgyaláson részt vett még Maja Stojanović, a Polgári Kezdeményezések civil szervezet igazgatója, aki szerint a civil szervezetek konstruktív partnerei lehetnek a szerb kormánynak a reformok végrehajtásában, valamint Milan Antonijević, a Jogászok Emberi Jogi Bizottsága (JUKOM) aktivistája is, aki szerint a civil szektor és az állam együttműködésével megerősödhetnek az állami intézmények, valamint gyorsabban elkészülhetnek az igazságügyi jogszabályok.

A köztársasági ombudsman körül kialakult vitához hozzászólt Nebojša Stefanović belügyminiszter is, aki szerint Janković politizál, nyilatkozataival pedig a szerbiai katonaságot és a rendőrséget támadja. Véleménye szerint Janković esete mutat rá arra, hogy a jövőben a független intézmények élére szakembereket, nem pedig politikusokat kell majd helyezni.