2024. április 19., péntek

Szétverték a koszovói terroristákat Kumanovóban

Nyolc rendőr vesztette életét, 37 megsérült, 14 terrorista holtestét lelték meg eddig, 30 fegyveres pedig megadta magát abban a rendőri akcióban, melyet szombat hajnalban indított a macedón rendőrség, akkor még ismeretlen hetven fős külföldi terrorista csoport ellen a macedóniai Kumanovóban.

Vasárnap délután a macedón belügy megerősítette, véget vetettek a terroristák ellen indított akciónak, a fegyveres csoportot legyűrték. A rendőrség azt állítja, hogy a félkatonai alakulat alapítói albán nemzetiségű koszovói állampolgárok.

A rendőrség információi szerint a csoport egyes tagjai a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UÇK) félkatonai alakulat jelzéseit viselték, pontosabban annak 113. brigádjának ismertetőjeleit. A letartóztatottaknál nagy mennyiségű fegyverre leltek. Az életben maradt fegyvereseket terrorizmus vádjával állítják bíróság elé.

A koszovói hatóságok még nem reagáltak az információkra, mely szerint a Kumanovóban szétvert terrorista csoport koszovói félkatonai alakulat tagjai.

Đorđe Ivanov macedón elnök mélyen elítélte az állam biztonságának és nyugalmának megsértését, amely az ország destabilizációját célozta meg. A vasárnap este tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, a terroristák szándéka káosz teremtése volt Macedóniában.

Ivanov elmondta, a terroristák több támadást is terveztek, amelyek nagyszámú civil áldozatot követeltek volna. Hozzátette, a terrorista csoport tevékenységeiről még ez év elején tájékoztatta a NATO és az EU képviselőit, de a kommunikáció nem sok sikerrel járt. Ivanov hangsúlyozta, most az a legfontosabb, hogy a NATO és az EU belássa, az, hogy Macedóniát kihagyják az európai integrációs folyamatokból egyik lehetséges oka annak, hogy ilyen fegyveres támadás történhetett Kumanovóban.

A macedón polgárokat, függetlenül a nemzeti hovatartozásuktól, nyugalomra intette, mint mondta, most a közvélemény higgadságára van szükség.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár vasárnap közleményt adott ki a történtekkel kapcsolatban, amelyben átlátható vizsgálat lefolytatására szólította fel a macedón hatóságokat. Stoltenberg közölte, hogy nagy aggodalommal követi a kumanovói eseményeket, és önuralomra intette az ország politikai és közösségi vezetőit.  

Kumanovóban elcsendesültek a fegyverek vasárnap délutánra, a Szerbiába menekült családok lassan visszatérnek otthonaikba, a rendőrök megnyitották az előzőleg lezárt városrészt, ahol a terroristák rejtőzködtek, visszaállt a villanyáram-ellátás és a vízszolgáltatás is.