2024. április 23., kedd

A múlt szörnyűségei ellen

Szabadkán (is) megemlékeztek a fasizmus feletti győzelem napjáról

A fasizmus feletti győzelem hetvenedik évfordulója alkalmából a Szabadkai Önkormányzat és a Harcos Szövetség Városi Bizottságának a közös szervezésében szombaton alkalmi műsor keretében Szabadkán megkoszorúzták a fasizmus áldozatainak emlékművét.

(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

Ilija Maravić, a városi képviselő-testület elnöke alkalmi beszédében hangsúlyozta, hogy május 9-e a történelem egyik legjelentősebb napja. Emlékeztetett arra, hogy a második világháború 61 ország részvételével 40 ország területén zajlott, és a csaknem hat évig tartó világégésben 55-60 millió ember vesztette életét.

– Szabadka erős antifasiszta tradícióval rendelkezik és mindnyájunknak kötelessége ápolni ezt a hagyományt – üzente Maravić.

Maksim Bakrač, a Harcos Szövetség Városi Bizottságának elnöke beszédében a fasizmussal szembeni ellenállás szükségességére hívta fel a figyelmet. Mint mondta, jelenleg a történelem revíziója zajlik, de „a Harcos Szövetség nem engedi meg, hogy a múlt szörnyűségei bármilyen formában visszatérjenek”.

Kovács Imre nyugalmazott alezredes 1992 óta tagja a Harcos Szövetségnek. A városi vezetőségben és a köztársasági vezetőségben is jelen van, utóbbi esetében a külügyi bizottságban tevékenykedik, elmondása szerint leginkább ő van megbízva a nemzetközi antifasiszta mozgalommal és a magyar antifasiszták szövetségével.

A megemlékezésről és annak üzenetéről újságíróknak a következőket mondta:

– Meggyőződéses antifasisztaként azt vallom, hogy a fasizmus fölött aratott győzelem a legnagyobb ünnep, a legnagyobb történelmi esemény. A háború rengeteg áldozatot követelt, az emberiség legkegyetlenebb, legkíméletlenebb időszaka volt, amire emlékeznünk kell, hogy soha többé ilyesmi ne fordulhasson elő. Ahogy látjuk, most is megindulnak a fasiszta mozgalmak itt-ott a világban, és sok helyen tolerálják, eltűrik őket. Nem szabad, mert ha erőre kapnak, akkor ismét emberáldozatokat fog követelni a legyőzésük – mondta Kovács Imre.

A fasizmus áldozatainak emlékművénél a helyi önkormányzat, a Harcos Szövetség, a szerb kormány, az észak-bácskai körzet, a munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai minisztérium, több politikai párt és civil szervezet, valamint Oroszország, Fehér-Oroszország és Ukrajna nagykövetségeinek, illetve Magyarország és Horvátország főkonzulátusainak a képviselői helyezték el a kegyelet virágait.

A megemlékezés kulturális részében felcsendült az Örömóda és szavalatok hangoztak el magyar és szerb nyelven.

Az eseményről készült képgalériánkat itt nézhetik meg.