2024. március 29., péntek

Légy bizalmatlan, s csak utána vásárolj!

Közösségi oldalakon, valamint a sajtótermékek oldalain is mind gyakrabban találkozunk a különböző webkereskedések igencsak kecsegtető kínálatával. Ezekben a webáruházakban történő vásárlás mind az eladók, mind pedig a vásárlók számára számos előnyt nyújt a hagyományos kereskedelmi formákkal szemben, azonban mindenképpen szem előtt kell tartani az online kereskedelem hátrányait, és nem utolsósorban a veszélyeit is. A webáruházak mindenekelőtt kínálatukkal, az egész napos nyitva tartásukkal és a tranzakciók kényelemes és gyors lebonyolításával, a kommunikációs költségek minimalizálásával vívták ki népszerűségüket, ugyanakkor az általunk, csupán egy klikkeléssel megvásárolt áru leszállítása sem szabad, hogy gondot okozzon a világ legtöbb országában.

Mindez természetesen véletlenül sem jelenti azt, hogy az online vásárlásnak ne lennének hátrányai. Mindenekelőtt a rendszer biztonságossága az, amely képes megpecsételni egy remeknek tűnő üzletet, ugyanakkor a kommunikációs sávszélesség is nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy az első pillanatban kényelmesnek tűnő tranzakció rémálommá váljon, nem beszélve arról, hogy az elektronikus úton történő fizetéssel nagyon sokunkban még ott motoszkál a kisördög és a klikkeléssel történő átutalással szemben jobban szeretjük a hagyományos kifizetési módozatokat.

Miképpen a hagyományos vásárlás során, a világhálón is könnyen átverhetnek minket, amennyiben nem figyelünk oda. Nem egyszer megtörtént, hogy haszonszerzés céljából hoztak létre webáruházakat, a vevőtől ily módon kicsalták a vételárat, a kért árut viszont nem szállították le az ügyfélnek. Emellett a webáruház működtetőjének a figyelmetlenségéből kifolyólag az is megeshet, hogy a megvásárolt árut összekeverték egy másik, kevésbé értékes termékkel. Példának okán, nem is olyan régen, a Tékozló Homár című, legnépszerűbb magyar fogyasztóvédelmi blogon jelent meg az a fogyasztói panasz, hogy az internetes boltban megvásárolt 50 ezres táblagép helyett ugyanebben az árban egy indiai énekes DVD-jét szállították le. Természetesen az illető reklamált és némi késéssel ugyan, de birtokába vehette az előre kifizetett tabletjét. No de mire is kell odafigyelni az online vásárlás esetén? Mindenekelőtt a webshop üzemeltetőjének az adataira, ugyanis kiemelt jelentősége van a webshop mögött álló cég ismeretének, s ezért ajánlatos fenntartással kezelni azokat az internetes kereskedelemmel foglalkozó oldalakat, melyeken nincsenek feltüntetve az üzemeltető részletes elérhetősége, nyilvántartási adata. Vásárlás előtt mindenképpen ajánlatos végigolvasni az e-kereskedés üzletszabályzatát, a szállítás feltételeit, s azt, hogy milyen garanciákat biztosítanak a kívánt termékekhez. Nem árt tisztában lenni a fizetési feltételekkel sem. Ezek közül a legbiztonságosabb talán az utánvétellel történő egyenleg-lerendezés, mivel így csak akkor kell fizetni, amikor valóban azt a terméket hozta ki a futárszolgálat, amelyet megrendeltünk. Végül pedig, mielőtt még áldást adnánk a vásárlásra s megrendelnénk a kívánt terméket, olvassuk át az adatvédelmi szabályzatot is, illetve figyeljünk oda, hogy a cég rendelkezik-e ilyesmivel, s ez kitér-e a személyes adatok védelmére. Bankkártya számunkat, s más személyes adatot pedig csak akkor adjunk meg, miután meggyőződtünk arról, hogy a webáruház megfelelően kezeli-e ezeket.

Mielőtt pedig végképp online vásárlásra adnánk a fejünket, mindenképpen böngésszünk biztonságosan, óvjuk meg személyes adatainkat, óvakodjunk az olyan weboldalaktól, amelyeknek nevében hiba, vagy elírás található, mert ezek könnyen átverős honlapok lehetnek. Alapjában véve vásároljunk fenntartással, s nem árt egy picit bizalmatlannak lennünk, s ha valamiben nem vagyunk biztosak, ne legyünk lusták telefonon is felhívni a webáruházat, s leellenőrizni az adataikat, a feltételeiket! Mert csak így győződhetünk meg arról, hogy nem zsákbamacskát vásároltunk.