2024. április 20., szombat

Hamarosan Vajdasági Vágta

Idén is óriási érdeklődésre számítanak a szervezők – Először lesz Kishuszár Vágta és íjászbemutató – A lovassport nemcsak szórakozás, hanem gazdasági lehetőség is – állítják a szervezők

Nem kell már sokat várni, két hét múlva kerül sor a Nemzeti Vágta hazai előfutamára, a Vajdasági Vágtára. Harmadik alkalommal tartják meg térségünk legjelentősebb lovas eseményét, amelynek ez alkalommal is a zobnaticai lóversenypálya lesz a helyszíne.

A közelgő vágta kapcsán Pál Károly, a szervezőbizottság tagja arról számolt be lapunknak, hogy idén is sok látogatóra számítanak.

– Nagyon fontos elmondani, hogy az előző két Vajdasági Vágta sikeres vállalkozásnak bizonyult. Igen nagy volt az érdeklődés, és a mostani fejlemények alapján úgy tűnik, hogy a két hét múlva sorra kerülő harmadik vágta is sok érdeklődőt fog vonzani. A jelentkezések alapján el lehet mondani, hogy tartjuk az előző két évben megvalósított szintet: több, mint 20 versenyző fog részt venni a vajdasági vágtán. Ezek magyar lovasok, akik magyarlakta településeket képviselnek, a résztvevők névsorát viszont csak a jövő héten fogjuk nyilvánosságra hozni. Annyit azért elárulhatok, hogy újra ott lesznek azok a versenyzők, akik belopták magukat a lovassport kedvelőinek a szívébe – mondta el Pál, majd arról is szólt, hogy az idei Vajdasági Vágtának a megszokott versenyszámok mellett újdonságai is lesznek.

– Még egy rendezvénnyel bővül a Vajdasági Vágta, az első ízben megrendezésre kerülő Kishuszár Vágtával. Erre 10–16 éves fiatalemberek és hölgyek jelentkezhetnek, akik apróbb lovakat fognak lovagolni. Ennek a versenynek a győztese is tovább jut a Hősök terén megrendezésre kerülő Kishuszár Vágta döntőjére. Újra megszervezzük az Nemzetközi Vágta előselejtezőjét is, amelynek győztese Szerbiát fogja képviselni Budapesten. Május 23-án lényegében öt lovas fog továbbjutni a budapesti vágtára – számolt be a szervezőbizottság tagja, akitől azt is megtudtuk, hogy most is megtartják az előző vágtákon jól bevált produkciókat. Ez azt jelenti, hogy ismét lesznek ügető futamok, szinkron hajtás, látványos bemutatót fog tartani a kelebiai Favory Lovasklub és a rendezvény egyik fénypontja idén is a budapesti Operettszínház művészeinek fellépése lesz. Ezzel szemben első alkalommal tartanak lovasíjász bemutatót, ami igen látványosnak ígérkezik mondta el Pál, aki szerint a Vajdasági Vágta és a lovassport gazdasági lehetőséget is rejt magában.

– Nagyon fontosnak tartjuk ezt az eseményt, hiszen megmozgatja azt a réteget, amely valamilyen módon kötődik a lovassporthoz. Ez pedig nem csak egy látványos, magyarsághoz kötődő sportág, hanem gazdasági lehetőséget magában hordozó tevékenység. Ha az országban rendbe jönnek a dolgok, akkor a turizmus és a lovas turizmus jövedelemszerzési lehetőséget fog nyújtani a vajdasági magyar ember számára – hangoztatta Pál.

A III. Vajdasági Vágta szervezői a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány, a Vajdasági Magyar Szövetség és a budapesti Lovas Show Kft. A rendezvény fővédnöke Pásztor István, a VMSZ elnöke és a tartományi képviselőház elnöke, a szervezőbizottságban pedig Pál Károly mellett jelen van Bumford Tivadar, a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány igazgatója és Ronyec Mirjana, a VMSZ irodavezetője.