2024. március 28., csütörtök

Rendőri akció fegyveresek ellen Kumanovóban

A terrorista csoport nagyobb része megadta magát, véget ért a lövöldözés

Helyszíni jelentések szerint Kumanovóban a mintegy hetven tagot számláló terrorista csoport részben megadta magát, nagyobb hányadát viszont az erős rendőri erők legyőzték.

A terroristák megadásáról szóló hírek ellenére az Al Jazeera jelentése szerint még mindig hallatszanak lövések, mintegy tízen még mindig küzdenek a rendőrök ellen. A macedón hírügynökségek jelentései szerint 27 terrorista adta meg magát, fehér lepedőt lengetve. A szombat hajnalban kezdődött terroristák ellen indított akcióban öt rendőr veszítette életét, több mint harminc megsebesült - erősítette meg Gordana Jankulovska, macedón belügyminiszter.

Az Jazeera jelentése szerint a preševói határt kígyózó sorokban lépték át a kumanovói rendszámtáblájú személygépkocsik és autóbuszok ma délután és az esti órákban, A kumanovói lakosság Szerbiába menekül a városban uralkodó káosz elől.

Ragmi Mustafa Preševo polgármestere szombat este a város válságstábjával tárgyal arról, mit kezdjenek, hol szállásolják el azokat a Macedóniából érkező családokkal, kiknek nincs a városban rokonuk.

 A macedón rendőrség a nap folyamán közölte, Kumanovóban egy külföldi terrorista csoport tartózkodik. Állítólag egy jól felszerelt és kiképzett csoportról van szó. A rendőrséget bombákkal és gépfegyverrel támadták. 

A helyiek elmondása alapján kora regggel lövöldözésre ébredtek, rendőrök támadtak egy hetven fős fegyveres csoportra. A csoport céljai eddig ismeretlenek.

Kumanovo Szkopjetól mintegy negyven kilométerre található Mecedónia északi határán, pár kilométerre a szerbiai és a koszovói határhoz. Az Andolija hírügynökség jelentése alapján Szkopjeból a Kumanovóba vezető utat lezárták.

Nebojša Stefanović szerb belügyminiszter a Vranje közeli ristovaci csendőrbázisra sietett szombat délután, a Macedón határhoz közeli események miatt - közölte a Tanjug hírügynökség. Előzőleg tudatta Aleksander Vučić kormányfővel, hogy biztonsági erőket csoportosított át a határzónába, valamint megerősítette a csendőrség számát is.  Aleksandar Vučić kormányfő a macedóniai események miatt vasárnap 13 órára összehívta a biztonsági erőket koordináló hivatal ülését.

Két héttel ezelőtt magukat a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UÇK) tagjainak nevező fegyveres támadók foglaltak el egy rendőrkapitányságot az ország északi, javarészt albánok lakta részén. Négy rendőrt túszul ejtettek, majd később elengedték őket. A negyven álarcos támadó lefegyverezte a rendőröket, és kiürítette a határrendőrség kapitányságát, négy rendőrt azonban túszul ejtett. Őket előbb megbilincselték, majd odaadták nekik a kulcsokat, és közölték velük: fél órájuk van arra, hogy elmeneküljenek, különben megölik őket.