2024. április 20., szombat
Győzelem napi ünnepségek

Az eddigi legnagyobb katonai díszszemle Moszkvában (VIDEÓVAL)

A Szerbiai Hadsereg is felvonult a díszszemlén

Oroszország történelmében a legnagyobb katonai díszszemlét tartották szombaton a moszkvai Vörös téren a második világháborúban a náci Németország felett aratott győzelem 70. évfordulóján. Az ünnepi rendezvényről Moszkvának az ukrán válságban játszott szerepe miatt számos nyugati állam vezetője távol marad.

Szerbiát Tomislav Nikolić államfő képviseli. A Szerbiai Hadsereg is felvonult a díszszemlén.

A VENDÉGEK MEGKOSZORÚZTÁK AZ ISMERETLEN KATONA SÍRJÁT

A külföldi állam-, és kormányfők, külügyminiszterek Vlagyimir Putyin orosz elnök kíséretében megkoszorúzták a moszkvai Vörös tér közelében lévő ismeretlen katona sírját a második világháborús győzelem 70. évfordulóján.

Az állami és kormányzati vezetők, többek között Hszi Csin-ping kínai elnök-pártfőtitkár, Pranab Mukherdzsi indiai államfő, Mahmúd Abbász palesztin elnök, Nicolás Maduro venezuelai, Raúl Castro kubai elnök, Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő, és Tomislav Nikolić szerb államfő, valamint az Oroszországgal politikai-gazdasági szövetséget alkotó Kazahsztán vezetője, Nurszultan Nazarbajev elnök fejet hajtottak a Sándor kertben égő örök lángnál, majd a fotósok elé álltak.

A közös „családi fotó”" Vlagyimir Putyin jobbján a kínai elnök és felesége állt, mögötte Tomislav Nikolić szerb elnök, Robert Fico szlovák miniszterelnök a hátsó sorban, míg Roland Fabius francia külügyminiszter és Szijjártó Péter Nurszultan Nazarbajev kazah államfő mögött foglalt helyet.

A vendégek ezt követően a Kremlbe vonultak az orosz elnök nevében rendezett győzelem napi ünnepi fogadásra.

A nagyszabású, nyugati elemzők szerint erődemonstrációnak szánt díszszemlére 68 ország és a nagy nemzetközi szervezetek első számú vezetőit hívták meg. Harmincan erősítették meg részvételüket. Közülük 27 állam- és kormányfő fogadta el a Kreml meghívását.

PUTYIN: A VILÁG MINDEN ORSZÁGÁRA KITERJEDŐ BIZTONSÁGI RENDSZERT KELL KIDOLGOZNI

A világ minden országára egyformán kiterjedő, a mai fenyegetésekre megfelelő választ adó biztonsági rendszert kell létrehozni, amely nem a katonai tömbök logikáján nyugszik – jelentette ki az orosz államfő.

Vlagyimir Putyin hangsúlyozta, hogy „a hitleri kaland” az egész világ számára szörnyű leckét jelentett. Arra emlékeztetett, hogy az 1930-as években „a felvilágosult Európa nem vette rögtön észre a halálos veszélyt a nácizmus ideológiájában”. Hozzátette: Most, 70 év elteltével a történelem ismét éberségünkre int. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a faji felsőbbrendűség és kivételezettség eszméje vezetett a legvéresebb háborúhoz.

Köszönetet mondott Nagy-Britannia, Franciaországa és az Egyesült Államok népeinek a győzelemhez való hozzájárulásukért, és háláját fejezte ki a különböző országok - köztük Németország - antifasiszta erőinek a partizánalakulatokban és a földalatti ellenállásban vállalt önfeláldozó küzdelmükért.

Vlagyimir Putyin – nyilvánvaló célzással az Egyesült Államokra – úgy vélte, hogy vannak veszélyes kísérletek az egypólusú világ létrehozására. Úgy ítélte meg, hogy az utóbbi évtizedekben „egyre gyakrabban feledkeznek meg” a nemzetközi együttműködés alapelveiről, kísérletek történtek az egypólusú világrend megteremtésére, s jelenleg egyre erőteljesebb az erőt alkalmazó (fegyveres) tömbökben gondolkodás. Kijelentette, közös feladatunk a világ minden országára egyformán kiterjedő, a mai fenyegetésekre megfelelő választ adó biztonsági rendszer létrehozása, amely regionális és globális alapokon és nem a katonai tömbök logikáján nyugszik.

A díszszemléről készült képes beszámoló: