2024. április 18., csütörtök

Több tucatnyi rab kiszabadult egy börtönlázadásban Irakban

Sok ember meghalt és több tucatnyi rab, köztük terrorizmusért elítéltek szöktek meg egy börtönlázadás során Irakban szombaton - közölte az iraki belügyminisztérium.

A Dijála tartományban, a Bagdadtól 80 kilométerre északra fekvő Halísz városában történt börtönlázadásban a belügyminisztérium szóvivője szerint 30 rab és hat rendőr meghalt, és 40 elítélt megszökött.

Két, név nélkül nyilatkozó tartományi tisztviselő és egy szintén anonim egészségügyi forrás ugyanakkor arról számolt be az AP amerikai hírügynökségnek, hogy legalább 51 rab és 12 rendőr életét vesztette a kitörés során, míg a megszökött elítéltek száma meghaladhatja a 200-at.

A belügyi szóvivő elmondta, hogy a börtönben verekedés tört ki a rabok között, s amikor a börtönőrök megpróbálták felszámolni az erőszakot, az elítéltek lefegyverezték őket. A rabok maguk törtek ki, nem kaptak külső segítséget - tette hozzá.

A megszököttek között többeket terrorizmus miatt ítéltek el, a börtönben több száz rabot tartottak fogva. A biztonsági erők elkezdték lezárni a börtön körüli területeket, és keresik a szökött rabokat.