2024. április 19., péntek

Ingyen tanulhatnak a filmesek Kolozsváron

Ősztől öt Kárpát-medencei magyar diákot várnak a Sapientia művészeti szakára
Lakatos Róbert rendező: Régi álmom teljesül azzal, hogy a határon kívüli diákok is tanulhatnak nálunk (Diósi Árpád fotója)

Lakatos Róbert rendező: Régi álmom teljesül azzal, hogy a határon kívüli diákok is tanulhatnak nálunk (Diósi Árpád fotója)

A kolozsvári Sapentia Erdélyi Magyar Tudományegyetem művészeti szakán ősztől öt határon kívül élő magyar hallgató ingyen tanulhat. Ez azt jelenti, hogy ingyen kollégiumi elszállásolást kap a kedvezményezett, ösztöndíjat folyósítanak a létfenntartási költségekre és tandíjat sem kell fizetnie. Természetesen ide is, mint általában a művészeti karokra, felvételizni kell. A külföldi hallgatóknak a jelentkezéshez szükséges dokumentumokat július elsejéig el kell juttatni az egyetem rektori hivatalának címére.

A Sapientia filmművészet és média képzési ágán a filmművészet, fotóművészet és média szakokra 12 tandíjmentes és 13 költségtérítéses helyre hirdettek felvételt. A művészeti szak 2003-ban indult a Sapientia Erdélyi Tudományegyetem keretében a kolozsvári Természettudományi és Művészeti Karon.

„Jelenleg egy általános filmes alapozó képzés mellett háromféle szakosodási lehetőséget kínál:

a, film- és tévérendezés szakirány (a következő lehetséges álláskörök betöltésére nyújt alapképzést: filmrendező/segédrendező, rendező asszisztens, tévéfilm rendező, televíziós adásvezető/rendező, stúdióvezető, művészeti tanácsadó, stb.)
b, film- és tévéoperatőr szakirány (a szakosodás révén az egyetem elvégzése után a következő álláslehetőségek vannak: operatőr/segédoperatőr, kameraman, világításrendező, fotós, technikai asszisztens, stb.)
c, audiovizuális kommunikáció (forgatókönyv- és reklámírás, filmológia) (a következő lehetséges álláskörök betöltésére készít föl: forgatókönyvíró/dialógus író, reklámíró, reklámtervező, televíziós műsorszerkesztő, pr-szakember, sajtószóvivő, szakreferens, tévériporter, producer, művészeti tanácsadó, filmkritikus, stb.)”, olvasható az egyetem honlapján (http://film.sapientia.ro/hu/a-szak-leirasa).

Lakatos Róbert filmrendező a művészeti kar egyik oktatója. Vele beszélgettünk a filmes szak mibenlétéről. Lakatos Róbert Lengyelországban végezte el az operatőri szakot. Visszatérve Erdélybe rendezőként került be az oktatási rendszerbe. A Csendország című dokumentumfilmje a Magyar Filmszemlén kívül minden magyar fesztivált megnyert. Egy nemzetközi projektbe az osztrákok őt választották, hogy képviselje Magyarországot, majd a Barthalo című filmjéért megkapta a Carlovy Vary Europa Cinemas 2008 Label-díját.

– 2003-ban indult el Erdélyben a filmes képzés. Amikor én már bekapcsolódtam, akkor már Buglya Sándor budapesti rendező nagyon sokat tett ennek megszervezéséért. Ha az eredményekről kellene beszélni, akkor már az első generációból vannak sikeres hallgatóink. Például Felméri Cecília, a Kakukk című kisjátékfilmjével kijutott A kategóriás fesztiválra, majd a következő filmjével Locarnóba jutott el, s ő is oktatója lett az egyetemünknek. A tanszékünkön ugyanúgy folyik filmelméleti, mint gyakorlati képzés. Mivel nincs olyan filmes képzés Erdélyben, hogy szakosodással lehessen indítani, ezért az alapképzés első évében közös szakon indulnak a hallgatók, második éven kell választani a három lehetőség közül. A felvételi szóbeli vizsgán a diákok kapnak egy fotót, amelyekről beszélni kell. Aztán kapnak témát és egy 12 fotósorozatból álló munkát kell leadniuk. Ezt követően húznak egy kéttételes kérdést, olyan témakörökből, ami a honlapon is megtalálható. Az egyik filmismereti, a másik pedig általános műveltségi, illetve médiaismereti. Ezen kívül van egy írásbeli felmérés is, ez is megtalálható a honlapunkon. Ezen a felvételi fordulón levetítenek egy filmrészletet és a pályázónak le kell írnia, hogy mit látott, majd egy újabb feladatban ugyanezt a részletet értelmezni kell. Vagy például olyan kérdések is vannak, hogy milyen címet adnál ennek a jelenetnek és miért, vagy kapnak egy fotót és annak alapján egy filmjelenetet kell írni. A felvételi vizsga két napos. Az első napon folyik a beszélgetés a fotóról, a fotósorozatról és arról a munkáról, amit hoztak magukkal – ez tulajdonképpen a képességvizsga és a húzott kérdésekre válaszolnak. A második napon pedig az írásbelire kerül sor. Ha valaki nem hoz magával munkát, akkor a helyszínen kap egy faladatot, attól függően, hogy operatőr vagy filmrendező vagy kommunikációs szakember akar-e lenni. Első év után tartunk egy szakosodási vizsgát és megbeszéljük, hogy ki milyen szakra fog majd jelentkezni. Ha nagyon nem értünk egyet a hallgató döntésével, akkor sem vagyunk radikálisak, hanem azt tanácsoljuk, hogy vegyen fel két szakot és majd egy év múlva kiderül, melyik is lesz az igazi – mondta Lakatos Róbert rendező.

A külföldi hallgatóknak július elsejéig kell eljuttatni a felvételihez szükséges dokumentumokat az egyetem címére. Természetesen a dokumentumok egy részét román nyelvere is le kell fordíttatni. Bővebb információt a jelentkezéssel és a felvételivel kapcsolatban az egyetem honlapján, a http://www.sapientia.ro/hu/kulfoldi-allampolgarok-beiratkozasa-alapszakokra-es-mesterszakokra címen találnak az érdeklődők.