2024. április 20., szombat

Színjátszás a sikerért

Hétvégén gyermekszínjátszó csoportok fogják „megszállni” a bácsfeketehegyi színháztermet – A színjátszás nem csak játék – állítja a találkozó szervezője

Hétvégén nyolcadik alkalommal fog sor kerülni a Gyermekszínjátszó Műhelytalálkozóra Bácsfeketehegyen. A rendezvény a Vajdasági Magyar Drámapedagógiai Társaság kezdeményezése, amelybe a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet is bekapcsolódott, számolt be lapunknak Hajvert Lódi Andrea, a műhelytalálkozó szervezője.

– Azért műhelytalálkozó, mert ennek a rendezvénynek nem a versengés a célja, hanem az, hogy megnézzék egymást a csoportok. Másrészről az is fontos, hogy lehetőséget kapnak a fellépésre, mert sokat dolgoznak rajta, és mindössze odahaza léphetnek fel. Harmadrészről egy olyan szakmai visszajelzést is kapnak a felkészítők, amelyre tudnak építkezni. Továbbá azért is műhelytalálkozó, mert a gyerekek minden évben egy-egy műhelyfoglalkozáson vesznek részt. Az idén szövegmondó, ének és színpadi tánc szekciókban fognak dolgozni, igen nagy, 60 fős csoportokban – mondta el Hajvert Lódi, majd arról is szólt, hogy a gyermekszínjátszás nem pusztán játék vagy hobbi.

– A gyermekszínjátszásnak nagyon sok pozitív hatása van a gyerekek személyiségfejlődésére. Néhány példa: megtanulnak csoportban dolgozni, kifejezni magukat, emberek előtt beszélni, magabiztosabbak és együttműködőbbek lesznek. Amit itt megtanulnak, az átvetül az egész életükre, de ezenkívül van egy szélesebb hatása is, amely az egész közösség javát szolgálhatja. Húsz évvel ezelőtti kutatások bebizonyították, hogy egy gyerek boldogulása és sikeressége az életben mindössze 18 százalékban függ az értelmi intelligenciájától. 82 százalékban az érzelmi intelligencia határozza meg, amit viszont csak a művészeti nevelés által lehet fejleszteni. Ehhez képest nálunk az iskolákban az történik, hogy folyamatosan csökkentik a művészeti tantárgyak óraszámát. Az európai országokban a dráma tantárgynak számít, Szerbiában 2003-ban megpróbálták bevezetni, de sikertelenül. A találkozón fellépő színjátszó csoportok viszont épp ezt csinálják, a gyerekek érzelmi nevelésével foglalkoznak. Ez egy óriási plusz, mert sokkal talpraesettebben kerülnek ki az életbe, és jobban megállják a helyüket – mondta el a találkozó szervezője.

Az idei évben 20 gyermekcsoport fog fellépni, és egy középiskolás csoport is bemutatkozik. Fellépők érkeznek Adáról, Bácsfeketehegyeről, Bácsgyulafalváról, Csantavérről, Gunarasról, Kuláról, Magyarkanizsáról, Magyarittabéról, Muzslyáról, Nagybecskerekről, Pádéról, Palicsról, Topolyáról, Zentáról és Zentagunarasról. A bemutatott produkciókat szakzsűri fogja értékelni, melynek Hajós Zsuzsa színész-drámatanár (HU), Golden Dániel drámapedagógus, rendező (HU) és Kiss Anita magyartanár (SRB) lesz a tagja. Az előadások közül ki fognak választani egyet, amely Magyarországon a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozón fogja képviselni Vajdaságot. A műhelyfoglalkozásokat Hajvert Ákos Radnóti-díjas versmondó (szövegmondás), Mezei Kinga Jászai-díjas színművész, rendező (ének) és Táborosi Margaréta színművész, koreográfus (tánc) fogják tartani. A találkozót támogatja a kulturális és tájékoztatási minisztérium, Kishegyes község önkormányzata, a bácsfeketehegyi helyi közösség,  a Sat-Trakt, a Hegedűs Italbolt, az Aretol Hűtőház és az Agrokons.