2024. március 28., csütörtök

Nyilvánosságra hozták a POSZT zsűrijének névsorát

Nyilvánosságra hozták pénteken a 15. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) szakmai zsűrijének névsorát, a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság is négy-négy tagot delegált.

A zsűriben Balázs Péter színművész, a szolnoki Szigligeti Színház igazgatója, Blaskó Balázs igazgató-színművész-rendező, Keserü Katalin művészettörténész, Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója, Nagy Viktória díszlet- és jelmeztervező, Venczel Vera színművész, Vincze János rendező, a Pécsi Harmadik Színház igazgatója és Vörös Róbert dramaturg kapott helyet. A színész zsűri tagja lesz Felföldi Anikó, Mihályi Győző és Sipos Imre – közölték pénteken az MTI-vel a szervezők.

A Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi társaság elnöksége április 22-i találkozóján egyezett meg abban, hogy a POSZT zsűrije ezentúl nyolctagú lesz, a két szakmai tulajdonos négy-négy jelöltjéből áll, akiket a saját tagszervezetekkel egyeztetve, önállóan állítanak.

A két szervezet a POSZT-tal kapcsolatban kialakult helyzetet elemezve, az eddigi gyakorlatra alapozva egyezett meg a zsűri kialakításának új szempontrendszerében. Mindezt abban a reményben is tették, hogy a versenyből kilépni szándékozó színházak visszatérnek, és teljessé teszik a POSZT-válogatók által összeállított programot.

A POSZT körül korábban azért alakult ki vita, mert a Színházi Kritikusok Céhe jelöltje, Csáki Judit nem került be a zsűri tagjai közé. Minderre válaszul a céh kilépett a Magyar Színházi Társaságból, az Örkény István Színház, a Szputnyik Hajózási Társaság és a STEREO Akt társulata pedig azt közölte, hogy a POSZT versenyprogramjába beválogatott előadásaikat játszani fogják ugyan Pécsett, de a versenyben nem vesznek részt.