2024. április 25., csütörtök
ÚJ KÖNYV

A test mindent tud

Izgalmas nagyregényt tart kezében az olvasó, történetek sorát – Patak Márta A test mindent tud című kötetét. – Családokat, tragédiákat, életre szóló barátságokat, szerelmeket. És mindezek mögött ott húzódik egy sötét téma: a bácskai vérengzések. Az 1942-es magyar tömeggyilkosságok, majd a tízszeres jugoszláv bosszú ’44/45-ben. Ezeket az iszonyatos történeteket elvileg ma már mindenki ismerhetné, de igazából – hetvenévnyi hallgatás és tagadás után – a végleges feledés fenyegeti őket. Patak Márta úgy segít emlékezni, hogy nem oktat, nem magyaráz, hanem egyszerűen odacsalogatja az olvasót Bácskába – írja többek között Kemény István a kötetről, mely nemcsak jellemzi a nagy lélegzetű olvasmányt, hanem érdeklődésünket is felkelti iránta.

A kaposvári születésű szerző prózaíró, ez az első önálló kötete. Nevével irodalmi folyóiratokban találkozhattunk, melyek novelláit közlik. Első regénye magyar és szerb nagyapáinknak ajánlattal jelent meg, és valóban izgalmas olvasmányt kínál, több mint háromszáz oldalon. Az újvidéki Forum Könyvkiadó a kötetet az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon mutatta be. A kiadó üzleteiben, vagy a honlapja közvetítésével 800 dináros áron szerezhető be.

Ígéretföld

A könyvfesztivál másik meglepetése az újvidéki Forum Könyvkiadó részéről Hász Róbert vajdasági származású szerző Ígéretföld című regénye, melyet Patócs László kötetszerkesztő az utópiaregények közé sorol. „A mindennapjaink és a szöveg jövőképe között feszülő – gyakran ironikus felhangokkal telített – kontraszt egy pillanatig sem juthat nyugvópontra – nem is beszélve a szöveg világának újabb és újabb titkairól, amelyek gyakran átértelmezésre kényszerítik ismereteinket” – írja Patócs, miközben figyelmeztet, hogy az olvasó nem feledkezhet meg arról sem, hogy a regény minden sora fikció. „Mégsem mentesül a gondolattól: mi történik akkor, ha az eljövendő fátumszerű és elkerülhetetlen?”

Hász Doroszlón született, a kilencvenes évek elejétől kötődik Szegedhez és immár húsz éve a Tiszatáj folyóirathoz.

A kötet ára 500 dinár.