2024. április 19., péntek

Šešelj kivégzőosztaggal fenyegetőzik

Nenad Čanak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga elnöke a napokban abbéli véleményének adott hangot, hogy Vojislav Šešeljt, a Szerb Radikális Párt elnökét Szerbiában is felelősségre kellene vonni mindazért, amit a kilencvenes években elkövetett. Nemcsak Šešeljnek, hanem mindenki másnak felelnie kell azért, amit a horvátok és a többi nem szerb nemzetiség képviselői ellen elkövettek, nyomatékosította Čanak.

– 1992 május 6-án megtörtént az, amire már egy évvel korábban figyelmeztettünk: Vajdaságban elkezdődött a nem szerb nemzetiségű lakosság elüldözése. Herkócát követően több mint húsz szerémségi településen kellett a nem szerb lakosságnak üldöztetéssel szembesülnie. Elfogadhatatlan, hogy ezekért a bűncselekményekért senki nem felelt. Teljesen mindegy, hogy Šešelj ellen ítélet születik Hágában, vagy sem, Szerbiában is büntetőeljárást kell ellene indítani a herkócai bűncselekmények miatt. Ez az áldozatok és családjaik, valamint a megbékélés szempontjából is elengedhetetlen – taglalta Čanak.

Šešelj válasza nem sokáig váratott magára. Az SZRP elnöke Čanak nyilatkozatát követően Twitter-bejegyzésében a következőket írta: „Már előkészítettem a Nenad Čanak elleni büntetőeljárást. Kijelöltem az illetékes ügyészt, a bírát, az elővezetésért felelős csapatot és a kivégzőosztagot is. A kegyelmi kérvényét nekem kell címeznie.”