2024. március 29., péntek

„Szerbia készen áll”

Johannes Hahn: Ha eredményes lesz a Belgrád–Pristina-párbeszéd, az idén megnyílhatnak az első fejezetek

A szerb kormány biztosan nem menekül majd a felelősség elől, ha az idei év végéig nem nyílnak meg a Szerbia és az Európai Unió közötti csatlakozási tárgyalások első fejezetei, jelentette ki csütörtök este Aleksandar Vučić miniszterelnök miután befejeződött találkozója Johannes Hahn bővítési és szomszédságpolitikai biztossal. Szerbia rendkívül sikeres a gazdasági reformok tekintetében, a kormányt azonban az ország politikai útjáért is felelősség terheli, nyomatékosította Vučić, hozzátéve: ha ennek a kormánynak nem sikerül eredményesen befejeznie a reformokat, akkor azt majd egy másik kormány teszi meg.

Ami a Belgrád és Pristina közötti kapcsolatok rendezését illeti, a miniszterelnök szerint Belgrád mindent megtesz azért, hogy sikerüljön közös nevezőre jutni, de ez nem csak az egyik féltől függ.

Hahn szerint a Belgrád–Pristina-párbeszéd során a feleknek az elkövetkezendőkben elsősorban a koszovói szerb községek közösségének megalapításáról kell tárgyalniuk, hiszen minél előbb napirendre kerül ez a téma, annál hamarább érnek célba a felek. Mint azt Hahn megjegyezte: meg van róla győződve, hogy a józan ész igenis felülkerekedhet.

– Fontos, hogy Belgrád és Pristina közös nevezőre jussanak. Az is fontos, hogy a felek olyan lépéseket tegyenek meg, amelyek bizonyítják, hogy igenis előrehaladás történik. Ha ez így lesz, akkor az idén megnyílhatnak az első tárgyalási fejezetek, méghozzá a 23-as és a 24-es – magyarázta Hahn.

A közös sajtótájékoztatót követően Vučić átadta az EU bővítési biztosának a 23-as és a 24-es tárgyalási fejezetek akcióterveit, amelyek elkészítése már esedékes volt.

A találkozót megelőzően Vučić értetetlenségének adott hangot, hogy miért nem nyíltak meg még a tárgyalási fejezetek, mivel úgy értékeli, hogy Szerbia minden tőle telhetőt megtett ennek érdekében. A szerb miniszterelnök akkor azt mondta: hiszi, hogy mindez Gazivode miatt történik, amelyet a pristinai fél teljes egészében magának akar, Szerbia viszont csupán ötven százalékát hajlandó átengedni.

– Elképzelhető, hogy az EU vezetői azért nem egyeznek bele a fejezetek megnyitásába, mert nem adom Pristinának Gazivodét. Ha ez így van, akkor találjanak maguknak új kormányfőt – fogalmazott Vučić, aki az esti sajtótájékoztatón már nem említette ezt a témát.

Tanja Miščević, az uniós tárgyalásokat folytatót szerbiai tárgyalócsoport vezetője pozitívan értékelte Hahn látogatását és az általa elmondottakat, mert mint megjegyezte: Hahn támogatja, hogy idén év végéig megnyíljanak az első fejezetek. Szerbia egyébként teljes mértékben készen áll a fejezetek megnyitására, fűzte hozzá Miščević.A fejezetek megnyitása jelenti a mélyebb reformok kezdetét az országban, tette hozzá.