2024. április 24., szerda

Szakvizsga az ingatlanügynököknek

Hatályba lépett az új ingatlanok eladásáról és bérléséről szóló törvény, amely előirányozza, hogy az ingatlanügynökök csakis az idevágó szakvizsga letétele után foglalkozhatnak lakásértékesítéssel, és nagyobb jogi biztonságot élvezhetnek a témában illetékes polgárok is –  nyilatkozta Nenad Đorđević, az Ingatlanügyi Klaszter igazgatóbizottságának elnöke a péntektől hatályba lépett törvénnyel kapcsolatban, amely a kötelező biztosításkötést is magába foglalja.

A szakvizsgával kapcsolatosan kiderült, hogy eddig mindössze 1150 ingatlanügynök tette le az említett szakvizsgát. Emellett arra is fény derült, hogy azon ügynökök, akik ezt elmulasztják, komoly bírsággal számolhatnak.

– Az új jogszabály a polgároknak is kedvező feltételeket nyújt. Elsősorban az interneten ellenőrizhetik, hogy bejegyeztetett ügynökséggel van-e dolguk, vagy sem, valamint tudomást szerezhetnek biztosítási kereteiről. Úgy gondolom, hogy az adásvételi folyamatok is felgyorsulnak, ha majd az ügynökségek hitelességét le lehet ellenőrizni – mutatott rá a klaszter vezetője.