2024. április 25., csütörtök

Több százezer sertés a Tönnies-farmokon

Az eddig megbeszéltek értelmében, alig egy hónap múlva aláírjuk a német Tönnies húsfeldolgozó céggel az első öt sertésfarm felépítéséről szóló megállapodást – nyilatkozta a a közszolgálati televízióban Snežana Bogosavljević Bošković mezőgazdasági miniszter.

– Minden egyes farmon 2500 anyakoca lesz, és ez azt jelenti, hogy egész évre vonatkozóan egy-egy ilyen létesítmény 80 ezer hízósertést tenyészthet. A német vállalat terjeszkedési tervének első lépésében tehát egy évre vonatkoztatva a szerbiai húsiparnak 400 ezerrel több hízó áll rendelkezésére, mint jelenleg. Összesen 20 ilyen farm kiépítését tervezzük. Tervünk megvalósítása éveket fog igénybe venni. Fontos, hogy ez alatt az idő alatt a gazdákat is bekapcsoljuk a termelésbe, így nekik is szavatolt a haszon és az áruforgalom növekedése – magyarázta a tárcavezető.

A miniszter arra is rámutatott, hogy kulcsfontosságúak az ilyen és ehhez hasonló befektetések, hiszen jelenleg csakis ilyen módszerekkel fejleszthető az ország mezőgazdasága, és állítható újra talpra a szerbiai sertéstenyésztés.

– Ilyen befektetéssel hatékonyan növelhető az állatállomány, fejleszthető a húsipar, tehát több lesz a hústermék a hazai piacon – fejezte be Bogosavljević Bošković.

Mint ismeretes, a szerb kormány a múlt hónap végén írt alá egy együttműködési szándéknyilatkozatot a német befektetővel, és akkor bejelentették, hogy a beruházás összértéke eléri a 420 millió eurót.