2024. április 19., péntek
LABDARÚGÁS – EURÓPA-LIGA

A Napoli és a Sevilla is megnyugtató előnyre hajt

Az Európa-liga elődöntőjének favoritjai, a címvédő Sevilla és az olasz Napoli is hazai környezetben lépnek pályára a mai első mérkőzéseken, így mindkét együttes számára a megnyugtató előny kiharcolása az elsődleges cél. A papírforma alapján egyértelműen a spanyol csapatra vár nehezebb feladat, hiszen a szintén olasz Fiorentinát kapta ellenfélül, márpedig Vincenzo Montella együttese olyan gárdákat búcsúztatott korábban, mint a Tottenham vagy a Roma.

Hazája bajnokságában mindkét együttes az ötödik helyen áll, ám míg a Sevillának még a Bajnokok Ligája-indulást jelentő negyedik helyre is van esélye, addig a firenzeiek számára nincs komoly esély az előrelépésre, sőt könnyedén ronthatnak pozíciójukon. Azaz a Fiorentina egy esetben szerepelhetne a BL-ben szeptembertől: ha megnyerné az Európa-ligát.

A négybe vezető úton a Sevilla a Mönchengladbachot és a Villarrealt is kettős győzelemmel búcsúztatta, majd a Zenitnél egy góllal bizonyult jobbnak (4:3). Az olaszok esetében érdekesség, hogy mindhárom kieséses körben – a Tottenham, a Roma és a Dinamo Kijev ellen – 1:1-et játszottak az odavágókon, a visszavágókat viszont sorra megnyerték, méghozzá kapott gól nélkül.

A másik ágon sokkal egyértelműbbnek tűnik a helyzet, a szezon hajrájára remek formába került Napoli ugyanis az eddigi meglepetéscsapat ukrán Dnyipróval csap össze.

A nagyobb játékerő mellett az Európa-ligában mutatott eddigi produkció is olasz együttes sikerét vetíti előre, ugyanis a Napoli minden párharcát simán nyerte meg tavasszal: a Trabzonspor után a Dinamo Moszka ellen éppúgy, mint az előzetesen a végső sikerre is esélyesnek tartott Wolfsburggal szemben. Az ukránok az Olympiakosz elleni 4:2-es siker után az Ajaxot csak idegenben lőtt góllal, a nyolc között a Brugges-t 1:0-s összesítéssel múlták felül, óriási csatában.