2024. április 18., csütörtök

Vérbeli újságíró az SZRTV élén

Azzal mindenki egyetért, hogy Dragan Bujoševićnek először a közszolgálati adó pénzügyi helyzetét kell felülvizsgálnia

A Szerbiai Rádió és Televízió igazgatóbizottsága kedd este Dragan Bujošević újságírót választotta meg a közszolgálati adó vezérigazgatójává.

Addig nem várhatók újítások, változtatások a programsémában, vagy bármi más tekintetében, amíg meg nem oldják az SZRTV finanszírozásának a kérdését, közölte szerdán az új vezérigazgató, emlékeztetve arra, hogy a polgárok az rtv-előfizetést a következő évtől illeték formájában fizetik, ez pedig azt jelenti, hogy az intézmény várhatóan elesik biztos bevételeinek egy részétől.

– Korábban arról is szó volt, hogy az SZRTV több csatornát működtet majd. Ennek az elképzelésnek a megvalósítása szóba sem jöhet addig, amíg meg nem oldódik a pénz kérdése. Célom, hogy az alkalmazottak tisztességes fizetést kapjanak, vagy legalább annyit, mint amennyit most. Vezérigazgatói pályázatomban több javaslatot is kidolgoztam a közszolgálati adó finanszírozására vonatkozóan, ezeket az elkövetkező hónapok során vizsgáljuk felül, ezért jelenleg nem nyilatkoznék a részletekről. Amikor az SZRTV vezérigazgatói tisztségére pályázik az ember, sok elképzelés és vágy merül fel, a pályázó azt hiszi, hogy majd valamiféle forradalmat visz véghez. Amikor azonban szembesül a pénzügyekkel, rájön, hogy a valóság másképpen néz ki – taglalta Bujošević.

Bujošević a Belgrádi Egyetem Politikai Tudományok Kara újságíró szakán diplomázott. Szakmai pályafutását a Politika napilapnál kezdte újságíróként, később a lap deszkfőnöke, majd főszerkesztő-helyettese volt. Ezt követően a NIN hetilap újságírója és főszerkesztő-helyettese volt. Két éven át főszerkesztőként az Evropljanin hetilap élén állt. 1998-ban a Jugoszláv Egyesült Baloldal és a Szerb Radikális Párt médiatörvénye alapján a szerb állam alkotmányos rendjének aláásása miatt 60 ezer dollár pénzbírság fizetésére ítélték. Több újságíródíjjal tüntették ki. A Peti oktobar – 24 časa prevrata kötet szerzője.

A szakértők véleménye megoszlik azzal kapcsolatban, hogy jó döntést hozott-e az SZRTV igazgatóbizottsága. Vukašin Obradović, a Szerbiai Újságírók Független Egyesületének elnöke nem hiszi, hogy Bujošević képes lesz függetlenséget biztosítani a közszolgálati adónak. Az SZRTV túlságosan befolyásos ahhoz, hogy a hatalom eltűrje függetlenségét, nyomatékosította Obradović, mondván: a szerkesztéspolitika továbbra is a hatalom óhaját fogja tükrözni.

– A finanszírozás kérdése sem mellékes. Egyelőre nem tudni, hogy miként reagál majd a lakosság az rtv-illeték bevezetésére, tudni kell azonban, hogy csakis a független finanszírozás biztosíthatja a közszolgálati adó függetlenségét. Egyébként Dragan Bujošević megválasztása meglepett. Nem azért, mert róla van szó, hanem azért, mert nem hittem, hogy az igazgatóbizottság bárkit is megválaszt – fejtette ki Obradović.

Miloš Rajković, a Köztársasági Műsorszórási Ügynökség tagja elégedett, hogy éppen Bujoševićet választották meg, mivel értékelése szerint kiváló újságíróról van szó, aki bizonyos menedzseri tapasztalattal is rendelkezik. Rajković egyetért azzal kapcsolatban, hogy először az SZRTV pénzügyi helyzetét kellene felmérni. Az előző vezérigazgató, Aleksandar Tijanić elbocsátásokat is kilátásba helyezett, ennek megvalósítását is meg lehetne fontolni, véli Rajković.

– Ha Bujoševićnek valamilyen területen tapasztalata van, akkor az az újságírás. Hiszem, hogy megalakítja saját szerkesztőcsapatát, és ezt követően megkezdődnek a változások. Ismerve Bujoševićet, radikális lépésekre nem szabad számítani, ezért nem hiszem, hogy drasztikus tisztogatás következne, inkább csak visszafogott változások – fogalmazott Rajković, aki nem ért egyet Obradovićtyal, hogy az új vezérigazgató biztosan nem lehet független.