2024. április 18., csütörtök

Félezer bejegyzett gazdaság Csókán

A községben a két falugazdász továbbra is fogadja a termelőket – Az idős földművesekhez házhoz mennek
Erdélyi Imre falugazdász az üzemanyag árának a visszaigénylésben is segít

Erdélyi Imre falugazdász az üzemanyag árának a visszaigénylésben is segít

A földművesek és a többi földtulajdonos március végéig jegyeztethették be a gazdaságukat, ami előfeltétele az állami mezőgazdasági támogatás, az üzemanyag- és műtrágyatérítés megszerzésének. A földművesek egyre nehezebben igazodnak ki az állandóan változó rendeletek és törvények dzsungelében, különösen az idősebb mezőgazdasági termelők boldogulnak nehezen az adminisztrációval, a szükséges űrlapok kitöltésében. A problémát felismerve a csókai önkormányzat két képzett falugazdászt, Erdélyi Imre mezőgazdasági mérnököt és fiatalabb kollégáját, Komáromi Róbertet alkalmazta két-két hónapra, hogy legyenek a gazdák segítségére gazdaságaik bejegyzésének előkészítésében és a dokumentumok átadásában.

– A földművesek és más földtulajdonosok nagy számban fordultak hozzánk, március végéig több mint ötszáz termelő gazdaságát jegyeztük be, a kitöltött űrlapokat személyesen vittük az adóhivatal zentai fiókjának kincstárába. A termelőknek csak annyi volt a dolga, hogy elhozzák a szükséges dokumentumokat, mi kitöltöttük a bejelentő űrlapokat, nekik csak alá kellett írni. Március végéig fizette a munkánkat az önkormányzat, de azóta is folyamatosan fogadjuk a termelőket, az üzemanyag- és műtrágyaszámlákat gyűjtjük össze, és töltjük ki az igényléséket ezeknek az anyagi kiadásoknak a visszatérítésére. Aki nem tud a fogadónapokon bejönni a helyi irodába, elegendő, ha telefonon kéri a segítséget, és mi házhoz megyünk az igényléseket kitölteni, majd átvisszük őket Zentára, a kincstárba. Felosztottuk egymás között Csóka községet, aminek köszönhetően minden héten van egy-egy fogadónap minden településen. Jómagam hétfőn Szanádon, kedden Egyházaskéren várom a termelőket 8-tól 12 óráig a helyi közösségben. Szerdán 8-tól 11 óráig Feketetón találhatnak meg a helyi közösség épületében. Csütörtökön és pénteken Csókán, a községháza kistermében fogadom a földműveseket 8-tól délig. Komáromi Róbert a község legnagyobb falujában, Padén, a helyi közösségben hétfőtől szerdáig tart fogadónapokat 8 és 12 óra között, majd ugyanebben az időpontban csütörtökön Tiszaszentmiklóson, pénteken pedig Hódegyházán várja a mezőgazdasági termelőket. A gazdaságok bejegyzéséhez a földművesek hozzák magukkal a kincstártól kapott borítékot a benne lévő iratokkal, a többit a helyszínen el tudjuk intézni – mondta Erdélyi Imre falugazdász.

A Csóka községben tevékenykedő falugazdászokat a 064/4098994-es (Erdélyi Imre) és a 062/8442094-es (Komáromi Róbert) telefonszámon lehet elérni