2024. március 28., csütörtök
KERÉKPÁRSPORT

Wiggins húsz évig fennálló rekordra készül

Legalább húsz évig fennmaradó világcsúcsot szeretne elérni egyórás kerékpározásban Bradley Wiggins, a britek olimpiai és világbajnoka, aki június 7-én, Londonban próbálkozik meg a rekordkísérlettel. Egy hónappal az esemény előtt Wiggins elmondta, ő nem egyszerűen „csak” megdönteni akarja az érvényben lévő 52,937 kilométeres csúcsot, hanem szeretné elérni az 55 kilométeres határt, és ebben az esetben akár két évtizedig sem tudnák őt túlszárnyalni.

A 35 éves Wiggins kitűnő erőben érzi magát, és saját bevallása szerint már akár holnap csúcsot tudna dönteni. Az elmúlt bő fél év alatt négyszer is megdőlt a szám világcsúcsa, legutóbb szombaton a brit Alex Dowsett járt sikerrel Manchesterben.

Wiggins pályafutása első szakaszában pályán versenyzett, világ- és olimpiai bajnok volt, majd országútra váltott, és 2012-ben – első britként – megnyerte a Tour de France-t, majd Londonban olimpiai bajnok lett időfutamban. Ezt az idényt szintén országúton kezdte, ám a folytatásban visszatér a pályára, és régi-új műfajában szeretne sikeresen szerepelni a jövő évi riói játékokon.