2024. április 24., szerda

Marine leszámolna soviniszta apjával

Árulónak és bűnösnek tartja saját lányát Jean-Marie Le Pen. A Nemzeti Front (FN) francia szélsőjobboldali párt alapítója, korábbi vezéralakja szerint Marine Le Pen még a családi nevét sem érdemli meg, s jobban tenné, ha lemondana róla.

„Szégyellem, hogy a nevemet viseli” – mondta a szélsőséges nézeteit nyíltan hangoztató 86 éves politikus az Europe 1 rádiónak, hozzátéve, nem akarja, hogy a Nemzeti Front elnökét Le Pennek hívják. „Hozzámehet az élettársához, vagy Philippot úrhoz” – jegyezte meg, Florian Philippot-ra az FN egyik alelnökére célozva, aki nyíltan homoszexuális.

Le Pen azért kelt ki magából, illetve tagadta ki lányát, mert egy ideje komoly vitában állnak. Marine már évek óta (elnökként) sikeresen vezeti az FN-t, de jócskán visszafogta az apja által a pártkommunikációban rendszeresített erősen szélsőjobboldali, antiszemita, idegengyűlölő, bevándorlás ellenes és radikális szóhasználatot.

Azon fáradozik, hogy az 1972-ben alapított pártot (melynek vezetését 2011-ben vette át apjától) eltávolítsa rasszista és antiszemita múltjától. Igyekszik kulturált arculatot adni a pártnak, amely 2014-re a legnépszerűbb politikai erővé nőtte ki magát Franciaországban, ahol magabiztosan nyerte a májusi európai parlamenti választást.

Marine törekvései ellenére az apa, a párt tiszteletbeli elnökeként továbbra is nyíltan hangoztatja korábbi nézeteit. Botrányt okozó gyűlöletkeltő megjegyzései miatt konfliktusba keveredett a pártvezetéssel és a lányával, aki nemrég felszólította: „próbáljon kikecmeregni zavaros világából”.

Az intelmek semmibe vétele miatt áprilisban az FN vezetőségének fegyelmi bizottsága elé idézte, de a sértődött apuka nem jelent meg a bizottság előtt. Ráadásul a párt hagyományos május elsejei ünnepségén Párizsban ismét sokkolta gyermekét. Marine ugyanis épp beszédét mondta, amikor apja az emelvényre lépett, és hadonászva szónokolni kezdett a közönségnek, majd néhány perc után távozott (a helyszínről is), figyelemre sem méltatva a lányát.

A beszéd megzavarása után Marine azt állította: apját a rosszindulat vezérelte. – „Úgy érzem, nem tudja elviselni, hogy a Nemzeti Front az ő vezetése nélkül is tovább létezik” – tette hozzá.

Alighanem az öreg Le Pen május elsejei „fellépése” volt az utolsó csepp a pohárban. A párt illetékesei hétfőn összeültek, és – a lányával folytatott nyílt háborúskodás, valamint a sorozatos gyűlöletkeltő megnyilvánulásai miatt – felfüggesztették párttagságát. Le Pen a gyűlésen is botrányt okozott: amikor kiderült, hogy néhány javaslatát napirendre sem veszik, kiviharzott a teremből.

Az FN nemcsak a felfüggesztéséről döntött, hanem jelezte: megvizsgálja, hogy méltó-e a tiszteletbeli elnöki tisztségre. A hírek szerint a következő pártülésen megfosztják a címtől. Le Pen árulásnak tartja párttagságának felfüggesztését, és fellebbezésre készül a döntés ellen.