2024. április 18., csütörtök

Tízéves egyenruha, rozsdás pisztoly...

A rendőrök munkakörülményei évről évre romlanak, az új törvény pedig csak még inkább kiszolgáltatottá teszi őket – állítja a Szerbiai Független Rendőrszakszervezet

A rendőrök már több mint 10 éve nem kaptak új egyenruhát, mert egymás után semmisítik meg a közbeszerzési eljárást. Többen embertelen körülmények között dolgoznak. Továbbá miközben kiderül, hogy egyes rendőrfelettesek visszaélnek pozíciójukkal, egyetlen esetben sem indítottak fegyelmi eljárást, se nem szankcionálták a viselkedésüket – hangzott el a Szerbiai Független Rendőrszakszervezet keddi sajtótájékoztatóján Belgrádban. A szervezet aggodalmának adott hangot, hogy a kidolgozás alatt levő új, rendőrségről szóló törvény sem változtat majd a jelenlegi állapotokon.

A bejelentések szerint az új törvény lehetővé teszi majd a rendőrség fejlődését (Fotó: Molnár Edvárd)

A bejelentések szerint az új törvény lehetővé teszi majd a rendőrség fejlődését (Fotó: Molnár Edvárd)

Momčilo Vidojević, a Szerbiai Független Rendőrszakszervezet elnöke elmondta, hamarosan parlamenti eljárásba kerül az új, rendőrségről szóló törvény, amely Nebojša Stefanović belügyminiszter bejelentése szerint javítani fog a rendőrségben uralkodó állapotokon.

– A bejelentések szerint az új törvény lehetővé teszi majd a rendőrség fejlődését, illetve számos újdonsága is lesz, ilyen a karrierfejlődés, illetve az ingatlan eredetének felmutatása – mutatott rá Vidojević. Majd megnevezve azokat a rendőrfőnököket, akik visszaéltek pozíciójukkal, eljárás is indult ellenük, a helyükről mégsem lettek elmozdítva, sőt büntetést sem kaptak, arra igyekezett rámutatni, hogy nemcsak a terepen levő rendőrök esetében kell szankciókat bevezetni, hanem a feletteseik esetében is, akik közül eddig senki sem részesült semmilyen megtorlásban. Azok a magas beosztású rendőrtisztek ellen, akiket leváltottak, nyugdíjaztattak, soha nem folytattak le fegyelmi eljárást.

– A törvénynek vonatkoznia kell minden egyes rendőrre – beosztástól függetlenül. Felelősséggel tartozik a munkájáért minden belügyi dolgozó munkahelyétől függetlenül. Attól tartunk, az új törvény szerint egyszerűbb lesz felmondást adni a belügyi munkásoknak, a terepen dolgozó rendőrök még nagyobb felelősséget kapnak, könnyebb lesz fegyelmi eljárást indítani ellenük, a szakszervezetek munkája lehetetlenné válik a belügyben, és tüntetni sem lesz jogunk. A rendőrség gondjai nemcsak a rendőrökre vannak kihatással, hanem a polgárok biztonságára is. Ha a rendőrök nem tudják saját magukat megvédeni az államtól, hogyan tudnának a polgároknak védelmet nyújtani. A politikusok reformokat szeretnének, a nyugati elvárásoknak megfelelni. Hát előbb adjanak nekünk nyugati felszerelést, munkakörülményeket és fizetést, utána végezzék el a reformokat – részletezte.

Mindeközben a legnagyobb szakszervezetek hallgatnak, a rendőrök alapvető jogai pedig egyre csak csorbulnak, hangsúlyozta.

Miloš Jelenković, a szakszervezet elnökének helyettese elmagyarázta, hogy szeptemberben az egyik legnagyobb szakszervezet döntése mellé csatlakoztak, amikor sztrájkba léptek, és ugyanennek a szakszervezetnek a döntését követték, amikor a tüntetést beszüntették, bár a mai napig nem kaptak arra magyarázatot, hogy miért szüntették be a sztrájkot pár nap tüntetés után, hiszen a rendőrök helyzete nem javult: csökkent a fizetésük, a munkakörülményeik sem javultak, közben pedig azok a rendőrök, akik részt vettek a tüntetésben, a mai napig tűrik a rájuk szabott büntetést, a tüntetés napjaira nem számoltak el nekik fizetést, annak ellenére, hogy megjelentek a munkahelyükön, és ledolgozták a munkaidejüket. Mint hangsúlyozta, nincs meg a kellő motiváció, vagyis egyre nagyobbra nyílik a korrupció kapuja, fogalmazott Jelenković.

Živko Radovanović, a SZFR alelnöke pedig hozzáfűzte, az állam sem kellőképpen viszonyul a rendőrökhöz. Legutóbb például a rendőrök és a szurkolók közötti összetűzésről beszéltek, holott a rendőrök és a szurkolók között nem lehet összetűzés. A szurkolók egy adott sportklubot képviselnek, a rendőrök pedig az állam nevében lépnek fel. Vagyis a szurkolók hivatalos személyekre támadtak, és mégis csak szabálysértési eljárásban indult ellenük eljárás – magyarázta Radovanović. Sajnos a rendőröknek nincs kihez fordulniuk, mondta, így a mindennapi stresszt sem tudják kellőképpen feldogozni, nincs elég pszichológus, aki foglalkozna velük, így egyre több rendőr megy betegszabadságra, és egyre gyakoribb az öngyilkosság is a körükben.

Panaszaikat az illetékesekhez is eljuttatták.