2024. március 19., kedd

Májusi zsarátnokok

Elsején ünnepeltük a munka ünnepét és vasárnap emlékeztünk meg a nemzetközi sajtószabadság napjáról. Szerbiát illetően mindkét emléknapot át lehetett volna ugorni – de szélesebb körben sem jobb a helyzet, ahol a liberális kapitalizmus játssza a főszerepet saját forgatókönyve alapján. A dolgozók és jogaik dicsőségére lobogó május elsejei tábortüzekből mára zsarátnok és hamu maradt, az újságírók kezében szorongatott szabadság fáklyája pedig már alig pislákol és sohasem volt könnyebb kioltani.

Hogy ne a saját meglátásainkkal éljünk, álljon itt az Újságírók Európai Szövetsége legutóbbi jelentésének az összefoglalója a sajtószabadságról Szerbiában. Szerintük ezt a szabadságot veszélyezteti az újságírók nem kielégítő biztonsága, a rossz anyagi helyzet a médiumokban, az újságírók és munkaadóik vagy a politikusok közötti rossz viszony, akárcsak a profik, a menedzsereik és a politikai elit közötti rossz párbeszéd.

A hatalomnak és a politikusoknak az újságírókra csupán az általuk a nyilvánosság elé tárandó üzenetek propagandista továbbítása céljából van szükség, a (sokszor átláthatatlan és rejtőzködő) médiatulajdonosok nem ritkán „szükséges rosszként” és kiadási tételként élik meg őket a szent profitért folytatott küzdelemben, miközben a megszégyenült, eltévelyedett és kihasznált újságírói kaszt görcsös félelemben sínylődik puszta egzisztenciájáért, olykor puszta életéért is. És ilyenként, hol mulasztással, hol pedig túlbuzgósággal, hivatásos kódexén is átgázolva, részt vesz saját eutanáziájában. Egyre kevésbé van szükség gondolkodó újságírókra, szófogadóak kerestetnek! Nem azok az újságírók vannak becsben, akik kérdeznek, hanem azok, akik a kész válaszokhoz kérdéseket írnak!

A politikai akarat javító tényezőjéből és a közvélemény éber tekintetéből a médiumok a hatalom kirakatává és a propaganda vak eszközévé válnak! Ez a lesújtó gyakorlat előbb-utóbb az egyik és a másik félnek is visszaüt majd. Az ellenőrizetlen politikusok általában a történelem szemétdombján, a bátorsággal és hivatástudattal nem rendelkező újságírók pedig szolgaként végzik! (Blic)