2024. április 25., csütörtök

Az álom beteljesülni látszik

Az álom beteljesülni látszik, legalábbis Mark Zuckenberg, a Facebook első emberének álma: a világháló hamarosan bárki számára elérhető lesz, akár ingyen is. Ezzel a címmel jelent meg a minap a Facebook legújabb szolgáltatásának a híre világszerte. Az új szolgáltatás nem más, mint a több világméretű vállalat által is támogatott Internet.org, ami egy olyan alkalmazás, amelynek révén a felhasználók teljesen ingyen hozzáférhetnek az alapvető internetes szolgáltatásokhoz. Az applikáció révén lekérdezhető például a legfrissebb időjárás-jelentés, használható a Google keresője, szabadon böngészhető a Wikipedia tudásbázisa, és persze a Facebook is.

A hírügynökségi jelentések emlékeztetnek arra, hogy az Internet.org az első körben Zambiában startolt el, majd hozzáteszik, most Mark Zuckerberg, a Facebook első embere arról számolt be, hogy a szolgáltatás immár kilenc országban és több mint 800 millió felhasználó számára érhető el. Zuckerberg szerint azonban ez még csak a kezdet, és a jövőben sokkal több ember számára elérhetővé kívánják tenni a szolgáltatást.

Arról, hogy ezen törekvések megvalósulása országunkat mikorra érheti majd el, egyelőre nem állnak rendelkezésre pontos információk, az azonban minden kétséget kizáróan kijelenthető, hogy a szerbiai, ezen belül a vajdasági magyar fiatalok életében és mindennapjaiban is mind meghatározóbb szerepet töltenek be a közösségi oldalak. Egy nemrég, több mint kétszáznyolcvan 15 és 19 év közötti vajdasági magyar fiatal bevonásával készült felmérés adatai szerint a megkérdezett fiatalok 51,94 százaléka naponta többször, 28,98 százaléka szinte mindennap, 11,31 százaléka hetente többször, 3,89 százaléka havonta többször, 3,53 százaléka szinte soha sem használja a közösségi oldalakat. Arra a kérdésre, milyen céllal használják azokat, a fiatalok több válaszlehetőséget is megjelölhettek, aminek köszönhetően az ismerősök felkutatására, illetve a velük való kapcsolattartásra vonatkozó válaszlehetőséget 68,25 százalékuk jelölte meg, a tájékozódásra és információszerzésre vonatkozót 53,95 százalékuk, a találkozók, összejövetelek szervezésére vonatkozót 29,36 százalékuk, az ismerkedésre és társkeresésre vonatkozót 7,93 százalékuk, az egyéb tevékenységekre vonatkozót pedig 10,31 százalékuk. A felmérés adataiból az is kiderült, hogy a vajdasági magyar középiskolások körében egyértelműen a Facebook számít a legnépszerűbb közösségi oldalnak, ugyanis arra a kérdésre, melyek a kedvenc közösségi oldalai, a fiatalok 86,93 százaléka jelölte meg a Facebookot, amit a többi közösségi oldal népszerűsége meg sem tudott közelíteni.

A közösségi oldalak előnyeiről és hátrányairól is ódákat lehetne zengeni, érveket és ellenérveket sorakoztatva egymás mellé, amelyek között az egyik oldalon egyebek mellett az is felkerülhetne arra a bizonyos képzeletbeli listára, hogy a közösségi oldalak által kínált lehetőségek nagymértékben megkönnyítik a kommunikációt, a másik oldalon viszont az is, hogy nagymértékben elszemélytelenítik azt. Aczél Petra Médiaretorika című könyvében azt hangsúlyozza, hogy az újmédia, vagyis a számítógéphez, internethez, közösségi médiához kötött befogadás új kompetenciákat is kíván, amelyek között a technológiai-informatikai nyelv ismeretét, a technikai kommunikáció szabályainak ismeretét, az új verbális kultúra jeleiben és protokolljában való jártasságot, a médiaszöveg átjárhatóságának, egymásba ágyazottságának kezelését, valamint a keresésre irányuló kommunikációs készültséget és a megtalálásra vonatkozó társas nyitottságot sorolja fel, ugyanis szerinte a nyomtatott médiával szemben itt nem a megértésen, a gondolatok kiegészítésén, az ember gondolkodásfolyamába, élettörténetébe való beilleszkedésén fáradozunk, hanem a megértés lehetőségének kitágításán és azon, hogy minél hatékonyabban oldódjunk fel a hipertext csomópontokra bogozott gondolathálójában és milliónyi élettörténetében.

A gondolatháló összegabalyodott szálainak az egymástól eltérő gondolatok egymásmellettisége jegyében történő kibogozása azonban a megértés lehetőségének kitágítása révén olyan lehetőségeket is megnyit(hat) az újmédia felhasználói, köztük elsősorban a fiatalok előtt, amelyek messze túlmutatnak önmagukon, éppen ezért ezen lehetőségek megfelelő módon történő kiaknázása következtében a jövőben talán nemcsak Zuckenberg számára, hanem valamennyiünk számára reálisakká válhatnak az olyan reménykeltő kijelentések, miszerint az álom beteljesülni látszik.