2024. április 25., csütörtök

Fegyelmezik a kerékpárosokat

Ötezer dinárba kerül, ha itt biciklizünk (Fotó: Kecskés István)

Ötezer dinárba kerül, ha itt biciklizünk (Fotó: Kecskés István)

Nagybecskerek főterének a felújítása után a szűkebb városközpont teljesen a gyalogosoké lesz. Személygépkocsival csak a városháza udvaráig lehet majd eljutni. Persze ezt a kiváltságot is csak azok élvezhetik majd, akik jogosultak rá. A főtér és a katolikus székesegyház gépjárművel gyakorlatilag megközelíthetetlenné válik. Csak sejteni lehet, hogy mekkora lesz majd a tumultus a főutcával párhuzamos Pupin utcában, amely már most is szűk arra, hogy befogadjon minden ideigyekvő járművet.
Emellett kerékpáron sem lehet eljutni a központba. A kommunális és a közlekedési rendőrök az elmúlt napokban már fokozottan ellenőrzik a kerékpárosokat, akik a város főutcáján kerekeznek. Három hét alatt emiatt ötven szabálysértési büntetést róttak ki. A büntetés pedig nem alacsony: ötezer dinárt kell fizetnie annak, aki a főutcán biciklizik.
A kerékpárosokat érintő szigorítást az elmúlt év közepén hozták meg. Kezdetben csak figyelmeztették a szabálysértőket, ezentúl pedig már büntetnek is. A kommunális rendőrség azt is közölte, hogy az ellenőrzés munkanapokon 12 és 14 óra között lesz a leggyakoribb, amikor is – számításaik szerint – a legtöbb gyalogos közlekedik a főutcán.
Nagybecskereken egyébként csak a várost átszelő sugárút mentén van kerékpárút, bár annak sem a teljes szakaszán. Vannak utcák, ahol a kerékpárosokat a gépjárművek egyszerűen leszorítják a járdára, ahol, ha szigorúan vennék a szabályokat, nem volna szabad kerékpározni. Így van ez még a nagybecskereki Rendőrségi Hivatal épülete előtt is. Sok helyen emiatt szemet hunynak a kerékpározók effajta vétségei fölött.
A meglévő nagybecskereki kerékpárút minőségével sem lehetnek elégedettek a bringázók. Nem ritka eset az sem, hogy a főút mellett álló üzletek, trafikok és egyéb létesítmények előtt parkoló személygépkocsik miatt a kerékpárosok nem használhatják az utat, amelyet eredetileg nekik építettek meg.