2024. április 25., csütörtök

Anyák és a virágok

Kétnapos virágkarnevál és -fesztivál volt Kishegyesen – Gazdag program várta az érdeklődőket

Szombaton és vasárnap zajlott a másodszor megrendezett, Virágom, virágom elnevezésű anyák napi virágkarnevál és -fesztivál Kishegyesen. A falu a rendezvényt két hölgynek, Kőműves Tasnádi Szidónia és Molnár Krekity Olga főszervezőknek köszönheti, akik összefogták a település apraját és nagyját. Molnár Krekity arról számolt be lapunknak, hogy az anyák tiszteletének régi hagyományai vannak, s ők ezt szerették volna feléleszteni, amellett, hogy új történést adnak a falunak. Tavaly sajnos az időjárás nem kedvezett a virágkarneválnak, az idén viszont igen.

– Nagyon sok olyan pillanat volt, amikor elérzékenyültem, mert végre elértük azt, amit tavaly megálmodtunk. A pénztelenség ellenére is azt láttam, hogy az emberek nem pljeszkavicát és italt vásároltak, hanem virágot. Úgy érzem, hogy a rendezvényeink minden korosztályhoz szóltak. Lehet, hogy egy kicsit sok volt, mert az esti műsorra kevesebben jöttek el, de kishegyesi viszonylatban ezzel is elégedettek lehetünk, és elmondhatjuk, hogy van értelme ilyesmit csinálni – mondta Molnár Krekity.

Az program szombaton este dr. Szőke Anna néprajzkutató Hit, hagyomány, kultúra – Társadalomnéprajz a menyasszonyi ruhák alapján című kiállításával kezdődött. A régi idők menyasszonyait bemutató fényképkiállítás ezen a héten is megtekinthető a kishegyesi könyvtárban. A kiállításmegnyitó után Szabó Magda Régimódi történet című könyve alapján készült tévéfilm vetítése következett a helyi közösség tetőterében. Vasárnap ünnepi szentmisével folytatódott a rendezvénysorozat, majd a virágkarnevál legnépesebb produkciója, a felvonulás következett. A felvonulókat lovasok és lovaskocsisok vezették az Endukas Lovasklub szervezésében, és részt vettek benne a kishegyesi ovisok, általános iskolások, a cserkészek, a tűzoltók, sőt még az önkormányzat vezetői is.

A virágkarnevált Mohácsi Zoltán, Kishegyes község alpolgármestere nyitotta meg, s a megnyitó műsorán felléptek az ovisok, a néptáncosok és Dér Zsolt hegedűművész. Ezt a Bagolysuli környezetvédő szakcsoport kiállítása követte, amelyen szemétből készült műtárgyakat mutattak be. Mindezzel párhuzamosan virágvásár zajlott a piactéren, amelyen jelentősen több árus vett részt, mint a tavalyi évben. A délután a különböző aktivitások jegyében telt, először lovasbemutatóra került sor, majd darts és lengőteke versenyre, végül pedig anya-lánya kézilabda rangadóra. Az események helyszíne a kézilabdapálya volt. A műsor esti része a Dévics Imre Szabad Alkotóműhely kerámiakiállításával kezdődött a színházterem előcsarnokában, ezután pedig ünnepi műsorra került sor. A vendégeket Szűgyi István, a helyi közösség tanácsának elnöke üdvözölte, majd felköszöntötte Kishegyes legidősebb házaspárját, Faragó Andrást és Annát (született Péter), akik 64 éve élnek együtt, valamint a falu legnépesebb családját. Ez a cím Szőke Ferencet és Piroskát illeti meg, akiknek  7 gyermekük és 19 unokájuk van. Kiosztásra került a leggondozottabb, legvirágosabb háztájért járó oklevél is, amelyet Balaton Erzsébet (József Attila u. 37.), Kemencei Irén (Forrás u. 29.) és Tót Magdolna (Forrás u. 10.) kapott. Az ünnepi műsoron felléptek a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület néptáncosai és népdalcsoportja, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének szavalói és a bácsfeketehegyi Podolszki József  Versmondó Kör tagjai, akiket Barta Júlia készített fel.

A virágkarnevál szervezésében és lebonyolításába részt vett: a Nők Kishegyesi Fóruma és a Kreatív Kézműves Csoport, a Kishegyesi Nyugdíjas Egyesület, a XXIX. számú Szent András Cserkészcsapat, a Kishegyesi Nagycsaládosok Egyesülete, az Ady Endre Kísérleti Általános Iskola és az iskola Bagolysuli szakcsoportja, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, az Endukas Lovasklub, a Dévics Imre Szabad Alkotóműhely, a Pán Péter Iskoláskor Előtti Intézmény, a Maronka Károly Ö.T.T, a Kishegyesi Könyvtár és Világos Györgyi kézilabdaedző. Anyagilag a kishegyesi helyi közösség, Kishegyes község önkormányzata, a tartományi gazdasági titkárság, az Oszkár Kft., az Agri Romagna mezőgazdasági vállalat és a Substratum Kft. támogatták a rendezvényt.