2024. március 28., csütörtök

Egy család és egy hangszercsalád

Hangszerbemutatóval egybekötött koncertet tartott Péter Krivokapič Katalin és családja
A szoprán helikonnal (Molnár Edvárd felvétele)

A szoprán helikonnal (Molnár Edvárd felvétele)

A szabadkai Zeneiskolában nemrég Péter Kriovkapič Katalin, az iskola volt diákja és tanára lépett fel családjával, amely során új, kifejlesztett hangszereket is bemutattak, a helikonokat, amelyek Péter Krivokapič Katalin férje, a szlovéniai Igor Krivokapič tervei és fejlesztései alapján készültek. A koncert folyamán egyebek között az ő szerzeményeiket hallhatta a telt házas közönség. Vidor és Bratko Krivokapič a szoprán és tenor helikonokat szólaltatták meg, Péter Krivokapič Katalin zongorakíséretében, aki szólt is a hangszerekről és népszerűsítésükről:

– Ezek a helikonok tulajdonképpen a régi basszushelikonok kifejlesztett rokonai. A férjem ötletei és tervei alapján egy németországi céggel együtt készítették el. A szoprán, alt, tenor és bariton a helikon család új képviselői. A koncerten a szopránt és a tenort mutattuk be. Fiatal, megközelítőleg tízéves hangszerekről van szó, a fiaimnak azonnal megtetszettek és alig várták, hogy közönség előtt megszólaltassák. Férjem a ljubljanai zenekonzervatóriumban tanít alsó és felső fokon, a növendékek ott is érdeklődést mutatnak az új hangszerek iránt. Megközelítőleg húsz évvel ezelőtt mentem ki Szlovéniába, hogy egy új utat is kipróbáljak, de a szabadkai Zeneiskola nagyon sokat jelent számomra. Diákként voltam itt, majd a pedagógiai pályafutásomat is a szabadkai Zeneiskolában kezdtem, most pedig a családommal térhettem vissza fellépni, bemutatni az új helikonokat főleg saját szerzeményeink által. Lámpalázam is volt, mert előjöttek a régi emlékek, de szeretnék bizonyítani is a volt tanáraimnak, akiknek sokat köszönhetek. Családommal sokfelé lépünk fel, koncertekkel egybekötött hangszerbemutatókat tartunk világszerte, júniusban másodszor megyünk Amerikába, jártunk Spanyolországban, Lettországban, Németországban, de még sok helyre hívnak bennünket. Fontosnak tartjuk azt a pillanatot, amikor az érdeklődő tanulók, gyerekek élőben ismerkedhetnek meg a hangszerrel – mondta a magyarkanizsai születésű Péter Krivokapič Katalin, aki miután szülővárosában zongorázni és gitározni tanult, a szabadkai Zeneiskola diákja lett Székely Mária osztályában. A tanulmányait ezek után az Újvidéki Zeneakadémián folytatta, ahol diplomázott, majd a szabadkai Zeneiskolában tanított, 1997-ben pedig Szlovéniába költözött. Most zongoratanár és korrepetitor a ljubljanai zenekonzervatóriumban, szabadidejében zeneszerzéssel foglalkozik.

A koncerten jelen volt Igor Krivokapič is, aki Ljubljanában született, a ljubljanai Zeneakadémia elvégzése után pedig az Egyesült Államokban folytatta tanulmányait. Jelenleg a ljubljanai zenekonzervatóriumban tanít tubát és más kónikus rézfúvós hangszereket. Zeneszerzéssel is foglalkozik. A helikon hangszercsaládot az ő tervrajzai alapján fejlesztették ki és készítették el.