2024. április 19., péntek

A dzsihadisták vállalták a garlandi támadást

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet vállalta magára kedden azt a terrorista támadást, amelyet két arizonai férfi követett el a Mohamed-karikatúrákat bemutató dallasi kiállításnak helyet adó épület előtt, és további hasonló akciókkal fenyegetőzött.

A két férfi - a phoenixi lakhelyű Elton Simpson és Nadir Soofi - vasárnap este tüzet nyitott egy rendőrautóra a kiállításnak helyet adó Curtis Culwell rendezvényközpont mellett, Dallas Garland nevű külvárosában. Megsebesítettek egy őrt, de utána egy rendőr mindkettőjüket lelőtte.

A kiállítást a szélsőjobboldalinak és iszlámellenesnek tartott American Freedom Defense Initiative nevű New York-i csoport szervezte.

Simpsont 2006 óta megfigyelés alatt tartották, mert kapcsolatban állt valakivel, aki terrorista sejtet akart alakítani Arizonában. 2010 februárjában háromévi felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, mert szándékai felől hazudott az őt kihallgató nyomozóknak. Szomáliába akart utazni, és ott valószínűleg csatlakozni egy terrorszervezethez. - Allah fogadjon el bennünket szent harcosként - írta Simpson a Twitteren a vasárnapi támadás előtt.

- A kalifátus két katonája az amerikai Texasban megtámadott egy kiállítást, amelyen a prófétát gúnyoló karikatúrák voltak láthatók - közölte napi rádiós hírlevelében az Iszlám Állam szervezete, a Szíria és Irak területén általa létrehozott államalakulatra utalva a kalifátus kifejezéssel.

- Figyelmeztetjük Amerikát: ami még csak készül, jelentősebb és keserűbb lesz. Az Iszlám Állam katonái szörnyű dolgokat fognak elkövetni - tették hozzá a dzsihadisták rádiójukban.