2024. március 29., péntek

Lőj, aztán kérdezz!

Izraeli katonák megtörték a hallgatást a nyári hadjáratról

Jelentést tett közzé a Megtörni a hallgatást nevű izraeli civil szervezet hétfőn a tavaly nyári gázai övezeti Erős Szikla fedőnevű hadjárat visszásságairól a harcokban részt vevő katonák tanúvallomásai alapján.

A több mint hatvan katona visszaemlékezéséből született dokumentum szerint a hadműveletben alapelv volt, hogy akár a palesztin civilek élete árán is védeni kell a katonák testi épségét, ami példátlan következményekhez vezetett mind a palesztin életek kioltásában, mind a Gázai övezetben okozott anyagi károkban – összegezte a tanulságokat a Háárec című izraeli újság.

Az egyik katona arról számolt be, hogy bevetésükkor közölték velük, a hadsereg által ellenőrzött területen alapelv, hogy senki sem civil. A katona elmesélte azt az esetet, amelyben megsebesítettek, majd lelőttek és egy földgéppel a romok alá temettek egy idős, a katonákhoz közeledő fegyvertelen palesztint, miután korábban figyelmeztették őket egy gránátokat hordozó öregemberre.

Egy másik incidensben két fiatal nőt lőttek le, akik a katonáktól mindössze pár száz méterre egy gyümölcsösben telefonon beszélgettek, és ezért terroristagyanúsnak tartották őket. Haláluk után kiderült, hogy fegyvertelenek voltak. Egy másik gyanúsnak vélt nőt olyan terület felé irányítottak, ahol tankok állomásoztak, s a katonák lelőtték a feléjük közeledő civilt.

Egy további, a hallgatást megtörő katona tanúságtétele arról szólt, hogy parancsnoka ágyúzást rendelt el palesztinok házai irányában, hogy így tisztelegjen egy elesett bajtársa emléke előtt. Más behívottak járművekre történt indokolatlan lövöldözésekről, autók tankokkal történt indokolatlan szétzúzásáról, házak, sőt egész negyedek fölösleges lerombolásáról számoltak be.

Az izraeli hadsereg reagálásában elmondta, a Megtörni a hallgatást nevű szervezetet megkérték, hogy a közzététel előtt ismertessék velük a vallomásokat, hogy megvizsgálhassák, ellenőrizhessék azokat, de ezt a civil szervezet elmulasztotta.

„Hosszú ideig tartó alapos, átfogó és mélyreható vizsgálatok során minden katona és tiszt lehetőséget kapott panaszainak és fő tanulságainak közlésére. A rendkívüli eseményekről szóló jelzéseket átadtuk a katonai ügyészségnek” – áll válaszukban.

A hadsereg saját hatókörében kivizsgálja a nyári hadművelet visszásságait, s eddig 19 esetben rendeltek el bűnügyi nyomozást. Ezzel Jeruzsálem megpróbálja megkérdőjelezni ezekben az ügyekben a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) illetékességét, ugyanis azt azoknak az eseteknek a kinyomozására hozták létre, amelyek esetében a helyi hatóságok nem hajlandók eljárni az esetleges háborús bűnök ügyében.

Az Erős Szikla ötvennapos hadműveletben az ENSZ adatai szerint összesen 2200 palesztint öltek meg a Gázai övezetben. Az áldozatok között 550 gyermek volt. Izraeli részről 73 ember halt meg, közöttük 67 katona. Az iszlamista Hamász szervezet által uralt palesztin övezetben 11 ezren sebesültek meg, és mintegy százezren váltak belső menekültté.