2024. április 24., szerda

A független sajtó a demokrácia kulcsa

A szabad, plurális és független sajtó a kulcsa minden demokratikus társadalomnak, jelentette ki hétfőn Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, tudósította a belgrádi EU információs központ. A főképviselő május 3-a, a nemzetközi sajtószabadság napja alkalmából kiemelte, hogy ilyen sajtó nélkül nem létezhetnek tájékozott, aktív és cselekvőképes polgárok. – Ezért a sajtószabadságnak kellene lennie az alapja az összes társadalomnak. Mindig szót kell emelnünk érte, és sohasem vehetünk mindent biztosra. Számos bátor újságírónak köszönhetően még ma is ismerjük annak a szónak a jelentését, amelyet egyesek gyakran mellőznek, ez pedig az igazság – mondta Mogherini.

Szavai szerint az Európai Unió elismeréssel adózik azon újságíróknak és médiaszeplőknek, akik a sajtószabadság mellett kiállva valamiféleképp igazságtalanságot szenvedtek el, börtönbe kerültek, vagy életüket vesztették. – Még egyszer megerősítem, hogy az EU kiáll a szabad véleménynyilvánítás megszilárdítása, valamint az újságírók és a sajtó munkatársainak biztonságának megerősítése mellett – szögezte le a főképviselő. Kiemelte, hogy a korszerű információs-kommunikációs technológiák ma már a mindennapi élet szerves részei, és új lehetőségeket kínálnak az emberi jogok, valamint a társadalom és a gazdaság fejlődése számára.

– A szabad információ-hozzáférés és a véleményszabadság minden ember számára szavatolva kell hogy legyen, akár az interneten, akár az interneten kívül is – hangsúlyozta Mogherini. Véleménye szerint az internetnek egy olyan egységes, törésmentes hálózatnak kell maradnia, amelyben ugyanazokat a szabályokat kell alkalmazni, mint a az élet minden más területén, amelyben a polgárok megélhetik az emberi jogaikat.