2024. április 23., kedd

„Nem rendeltem meg Nikolić gyilkosságát”

– A Blic napilap azon – öt évvel ezelőtti – állítása, mely szerint Hágából megrendeltem volna Tomislav Nikolić meggyilkolását, teljes egészében valótlanság – állította felperesként Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt elnöke, aki hazugságok megjelentetése általi lelki fájdalom okozásának vádjával perelte be a napilapot. A Blic öt évvel ezelőtti írása szerint a gyilkosságot a zimonyi klán két tagja – Luka Bojović és Milos Simonović – hajtotta volna végre. – Ez az egész hazugság, sohasem találkoztam Bojovićtyal és Simonovićtyal, és nem is ismertem őket – állította az SZRP elnöke.

Šešelj a hétfői tárgyaláson részletesen beszámolt arról, hogy miként élte meg a Blic napilap 2010. június 29-én megjelent írását, a bíróság pedig határozatot hozott, hogy a következő tárgyalási napon, szeptember 18-án tanúként meghallgatják Ivica Dačić külügyminisztert, akkori belügyminisztert, valamint Saša Vukadinovićot, a Biztonsági és Tájékoztatási Ügynökség (BIA) akkori igazgatóját. A tanúknak arra kell majd választ adniuk, hogy a kérdéses információk az állami szervektől származtak-e, majd ezt követően a bíróság megfontolja, hogy tanúként behívassák Tomislav Nikolić államfőt és Aleksandar Vučić kormányfőt is.

Šešelj szerint óriási lelki fájdalmat szenvedett el az írás miatt, és a scheveningeni fogdában rabtársai „gyanúsan méregették, hogy ilyen szörnyűséges módon rendeli meg a gyilkosságokat”. Szavai szerint a legközelebbi ismerősei nem hittek a híreknek, a fogdában azonban mérlegelésre került, hogy megfosztják attól a jogától, hogy családja meglátogathassa őt, a lap szerint ugyanis a felesége közvetített közötte és a zimonyi klán emberei között. Szavai szerint az írás még ma is óriási fájdalmat okoz neki.