2024. április 20., szombat

Mi lehet Tijana Jurić gyilkosának sorsa?

Józsa László: A kényszergyógykezelés életfogytig tartó elzárást is jelenthet

A belgrádi különleges zárt kórházban tart a Tijana Jurić meggyilkolásával vádolt Dragan Đurić kivizsgálása. A vádlott egy hónapig, vagyis május közepéig lesz megfigyelésen. Erre azért került sor, mert az ügy első tárgyalási napjának kezdetén, április 22-én, Viktor Gostiljac, a vádlott védőügyvédje azzal a kéréssel fordult a bírósághoz, hogy újabb pszichiátriai vizsgálatnak vessék alá kliensét, aki szerinte annyira rossz pszichofizikai állapotban van, hogy legutóbb meg se ismerte őt.

„Nem ismert fel tegnap, ezért személyi igazolvánnyal kellett magamat igazolnom” – mondta akkor az ügyvéd, aki emlékeztetett rá, hogy pszichiátriai vizsgálatára kilenc hónappal ezelőtt került sor, amikor előzetes letartóztatásba került. Az ügyvéd szerint szemmel láthatóan rosszabbodott az állapota, rosszabbul néz ki, alig tud járni, lefogyott és szellemileg „nincs jelen”.

A bírói tanács helyt adott ennek a kérelemnek, annak ellenére is, hogy az ügyészség és a károsultak védőügyvédjei tiltakoztak ellene.

Józsa László ügyvéd lapunk megkeresésére arról beszélt, milyen irányt vehet az ügy menete, előfordulhat-e, hogy a tárgyalásra nem is kerül sor.

– Ilyen esetben a bíróság, lévén, hogy jogászok és nem szakképesített orvosok ülnek a tárgyalótermekben, elküldik orvosi vizsgálatra a vádlottat. Az elmegyógyászati megfigyelés Belgrádban, a központi fogházban történik, itt ideg- és elmegyógyászok tartják megfigyelés alatt az illetőt. Ezt általában egy hónapig foganatosítják, majd ezt követően születik egy szakorvosi vélemény. Amennyiben a vádlott beszámíthatatlan, illetve ilyen esetben utólag beszámíthatatlanná vált, a büntetés kimondása nem jön számításba, viszont a gyógykezelés kötelező. Nem szanatóriumban, hanem a központi fogházban, elmegyógyászati kezelésre és őrzésre kerül sor. Vagyis kényszergyógykezelésre küldik, amelynek időszakos felülvizsgálatánál az elméleti esély, hangsúlyozom, elméleti esély fennáll, hogy megállapítják, hogy a beteg gyógyult, de ez szinte elképzelhetetlen, ritka eset. Amennyiben a vizsgálat során megállapítják, hogy beszámítható az illető, a védőügyvéd tulajdonképpen korlátlan számban megismételheti a kérést, és a bíróság mindig el is fogja küldeni az illetőt megfigyelésre, természetesen abban az esetben, amennyiben racionálisan felmérhető, hogy valóban nincs valami rendben. Jogszerű eljárás ez, mert az emberi jogokat figyelembe véve, a beteg embert védeni kell, akkor is, ha gyilkos. Ellenkező esetben, a kényszergyógykezelés tehát tulajdonképpen életfogytig tartó elzárást jelenthet a vádlott számára, még akkor is, ha a bíróság nem mondott ki ítéletet – magyarázta Józsa.

Đurićot egy alkalommal már kivizsgálták, ekkor a szakértők megállapították, hogy intellektuális képességei korlátozottak, de pszichés betegsége nincs, ami azt jelenti, hogy képes figyelemmel kísérni a pert.