2024. március 28., csütörtök

Lövöldözés a Mohamed-karikatúrák kiállításán

Lövöldözés volt egy Mohamed-karikatúrákat bemutató kiállításon Dallas egyik külvárosában helyi idő szerint vasárnap este egy rendezvényközpont mellett. Ketten meghaltak, az épületet lezárták, a környéket kiürítették.

A támadók járművében talán robbanóanyag volt, ezért tűzszerészek vonultak a helyszínre – közölte az ABC televízió helyi csatornája, a WFAA rendőrségi forrásokra hivatkozva.

Más médiumok úgy tudják, hogy a két feltételezett elkövető vesztette életét, de a biztonsági erők egyik tagja is megsebesült. Állapota nem életveszélyes – közölte Facebook-oldalán a garlandi városháza.

A támadók hátteréről egyelőre nem közöltek részleteket, csak annyit, hogy tüzet nyitottak a rendezvényközpont előtt álló őrök egyikére. Az elkövetőkkel rendőrök végeztek.

A garlandi Curtis Culwell Központot sok rendőr védte a vasárnapi vitatott karikatúra-kiállítás és -verseny miatt, amelyet a szélsőjobboldalinak és iszlámellenesnek tartott American Freedom Defense Initiative szervezett. A New York-i csoport 10 ezer dolláros jutalmat ajánlott a provokatívnak tartott tárlaton szereplő legjobb karikatúra készítőjének.

A Korán szigorú értelmezése szerint tilos Mohamed ábrázolása.