2024. április 18., csütörtök

Szökevény medve a magyar-szlovák határszakaszon

GPS-jeladóval ellátott medve cammogott át vasárnap az Aggteleki Nemzeti Park nyugati határánál Szlovákiából Magyarországra – írja a hvg.hu. Az állat az utolsó hírek szerint még mindig Rudabánya közelében van. Aki medvével találkozik, csendben próbáljon meg kihátrálni. Ha már az állat észrevett bennünket, tegyünk meg mindent, hogy emberként azonosíthasson bennünket: énekeljünk, fütyüljünk vagy beszéljünk halkan – hívta fel a figyelmet az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság.

A most átvándorolt medvét még Lengyelországban jelölték meg, és Iwonak nevezték el. Az Aggteleki Nemzeti Park munkatársait szlovák kollégáik értesítették arról, hogy a nyomkövetővel ellátott hím állat Szuhafőtől északra lépett be Magyarországra. Most van a párzási időszak, valószínűleg ezért kelt útra.

Az utolsó adat szerint Rudabányától és Ormosbánya között járt, és északi irányba tartott Felsőtelekes irányába. Ez a medve állítólag nem agresszív, de az alapvető szabályokat érdemes betartani.

Aki medvével találkozik, hátráljon ki lassan azon az úton ahol jött, és kerülje ki minél nagyobb körben. Mindezt csendben és észrevétlenül. Ha a medve nem vette észre a közelében lévő embert, nem szabad kiabálni, zajt csapni, mert azt támadásnak veheti – olvasható a nemzeti park honlapján.

A medvét sosem szabad megközelíteni, még akkor sem, ha békésnek tűnik. Tilos hátat fordítani neki, és elfutni, a medvék akár 40 kilométer/órával is képesek rohanni.

Ha a medve mégis észrevett bennünket, emeljük a kezünket lassan a fejünk fel, halkan beszéljünk, énekeljünk, fütyülgessünk, hogy emberként azonosítson bennünket.

A barna medve Magyarországon fokozottan védett faj, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 250 ezer forint. Tilos őket megzavarni, kínozni, pusztítani.